Radar · Inrikes

Det extremt regntunga vädret fortsätter

Med paraply som skydd mot regn på tvären vid Malmö C på måndagen.

Regnovädret har ställt till stora problem på vägar och i flyg- och färjetrafiken runtom i Sverige. Nederbörden har gett höga flöden på vissa håll med risk för översvämningar de kommande dagarna.

Ovädret drog in under söndagen. Under måndagskvällen kvarstår en gul varning för stora regnmängder. Den gäller Jönköping, Kronobergs, Hallands, Västra Götalands, Värmlands och Örebro län, enligt SMHI.

På tisdagen höjs varningen till röd för extremt höga vattenflöden i Västra Götaland, Värmland, Jönköping och Örebro län. En annan röd varning för extremt höga vattenflöden har dessutom utfärdats i Hallands län och delar av västra Kronobergs län. De båda röda flödesvarningarna, som innebär risk för allvarliga störningar, kvarstår för samma område på onsdagen.

–  Vi har uppdaterat utbredningen av områden just för att de meteorologiska prognoserna har ändrats så det är lite oklart exakt var nederbörden kommer att komma, säger Kristin Röja, hydrolog vid SMHI, till TT.

"Väldigt osäkert"

Enligt henne är det svårt att veta när varningarna kommer att sluta gälla.

– Det är osäkert hur mycket regn som kommer att komma och var någonstans.

Ytterligare varningar kan komma att utfärdas under de kommande dagarna om ett nytt stort regnområde kommer in.

Enligt SMHI:s meteorolog väntas lågtrycket mattas av under veckan.

– Det är väl egentligen först på torsdag som det börjar flytta sig bort och det kommer att komma en del regn i förbindelse med det här, även om det inte kommer att vara lika illa som man får i Norge, säger Katarina Andersson, meteorolog vid SMHI.

Lågtrycket avtar först i den södra delen av landet. Det kommer att fortsätta regna en del över Svealand och södra Norrland.

Höjd beredskap

Kraftiga regn- och åskskurar har under måndagen lett till översvämmade vägar, bland annat Västkustvägen mellan E6 och Malmö i höjd med Arlöv.

På flera håll har räddningstjänsten höjt sin beredskap, däribland Småland–Blekinge samt de värmländska kommunerna Säffle, Arvika och Eda. Även i Storgöteborg är man redo att vid behov kalla in mer folk. Det har dock varit lugnare än förväntat med få väderrelaterade larm, enligt Räddningstjänsten Storgöteborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV