Radar · Miljö

”Varmaste sommaren på 120 000 år”

Dubbla larm från FN och EU: Sommaren på det norra halvklotet var den varmaste sedan mätningarna började, uppger Meteorologiska världsorganisationen, WMO, i en ny rapport.

– Klimatkollapsen har börjat, säger FN:s generalsekreterare António Guterres efter att nya siffror visar att sommaren på norra halvklotet var den varmaste sedan mätningarna började.

Sommarmånaderna var de varmaste som hittills har uppmätts på jorden. Medeltemperaturen var 16,77 grader, visar en ny rapport från EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus.

– De tre månaderna vi just upplevt är de varmaste på omkring 120 000 år, säger Samantha Burgess, vicechef på Copernicus, till nyhetsbyrån AFP.

– Sett till den extra värme som vi har i ythaven är det sannolikt att 2023 kommer att bli det varmaste året någonsin, säger Burgess till AFP.

Samtidigt uppger FN:s Meteorologiska världsorganisation, WMO, i en ny rapport att sommaren på det norra halvklotet var den varmaste sedan mätningarna började och att juli och augusti var de två varmaste månaderna som någonsin uppmätts.