Radar · Integritet

Polisen begärde lista på mongoliska elever

Rektorn på Stockholms Estetiska Gymnasium vägrade sammanställa och skicka en lista på elever med viss etiska bakgrund.

Skicka över en lista över alla mongoliska elever på skolan, annars gör vi en husrannsakan. Det skrev Farstapolisen till rektorn på Stockholms Estetiska Gymnasium tidigare i år, rapporterar Dagens Nyheter.

I mejlet till rektorn framgick det att polisen utredde en grov misshandel och att de letade efter en ”16-17-årig mongol”. Därför uppmanades rektorn att sammanställa en lista med namn, personnummer och hemadress för elever med mongolisk bakgrund. Något som, enligt rektorn, både är oetiskt och i strid med GDPR.

Normalt brukar poliser komma till skolan, legitimera sig och kolla i skolkataloger, vilket hon menar aldrig varit ett problem.

– Men i det här fallet ville polisen få mig som rektor att definiera minderåriga elever utifrån etnicitet, och dessutom skicka över känsliga personuppgifter digitalt, säger rektor Annika Hedås Falk till DN.

Efter en vecka kom polisen till gymnasieskolan för att gå igenom klasslistorna på plats istället.

Björn Fritzell, gruppchef för lokalpolisområde Farsta, skriver i en kommentar till DN att de haft en dialog med rektorn och att åsikterna delvis går isär om hur dialogen förts, samt vad som sagts och inte.

Annika Hedås Falk har anmält polisens krav och hantering till Justitieombudsmannen som inlett en utredning. Den välkomnas av Björn Fritzell på polisen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV