Radar · Fred

Fredspriset för iransk kvinnokamp

Den iranska människorättsförsvararen Narges Mohammadi, till höger i bild, ser på Karim Lahidji, en annan ledande människorättsaktivist.

Narges Mohammadi tilldelas Nobels fredspris 2023 för sin kamp för Irans kvinnor.

Den iranska människorättsförsvararen Narges Mohammadi, till höger i bild, ser på Karim Lahidji, en annan ledande människorättsaktivist. Arkivbild.
Den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen inledde sitt anförande i Oslo med den iranska kvinnorörelsens paroll: ”Kvinna, liv, frihet”.

Mohammadi har arbetat för kvinnors rättigheter och mot dödsstraffet i sitt hemland. Hon sitter fängslad i Iran och har varit fängslad i perioder även tidigare. Senast dömdes hon för att ha ”spridit propaganda” mot det islamiska statsstyret.

Att Narges Mohammadi tilldelas fredspriset motiveras vidare med hennes ”kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla”.

I fängelset har hon organiserat solidaritetshandlingar bland sina medfångar. Fängelsemyndigheterna svarade med att lägga ännu striktare restriktioner på henne, säger Berit Reiss-Andersen.

Nobelkommitténs ordförande poängterar att Narges Mohammadi likväl lyckades smuggla ut en artikel, som publicerades i den amerikanska tidningen The New York Times.

– Vad hon skrev var att ”ju fler av oss de låser in, desto starkare blir vi”. Från sin fångenskap har hon bidragit till att protesterna inte har ebbat ut.

Läs mer:

Iransk flicka i koma – polis bakom?

Iransk människorättsförsvarare fri från fängelset efter fem år