Radar · Miljö

100 000 liter olja kvar i havet – men var?

Färjan Marco Polo i Stillerydshamnen i Karlshamn.

Kustbevakningen har sökt med fartyg, dykare och drönare i området där färjan Marco Polo gick på grund, men har inte hittat någon olja som varit möjlig att sanera under helgen.

– Det är runt 100 000 liter olja som vi inte vet var den är, säger Valdemar Lindekrantz, presstalesperson på Kustbevakningen.

Han kan inte svara på hur långt ifrån det drabbade området utanför Listerlandet i Blekinge oljan kan ha rört sig.

– Hade vi vetat det hade vi haft större chans att hitta den. Vi har sökt av i de områden där grundstötningarna inträffade och vi har även sökt längs den kustremsa som skulle bli mest drabbad enligt prognoserna. Där ser vi ingen olja, i alla fall inte på ytan.

Kustbevakningen kommer att finnas kvar i området, men i mindre skala än under torsdagen då det skadade fartyget bogserades in till Stillerydshamnen i Karlshamn. Utöver fortsatt letande efter olja pågår sanering av Kustbevakningens utrustning och fartyg.

Kustbevakningen har inte fått besked från rederiet TT-Line om hur länge Marco Polo ska ligga kvar i Stillerydshamnen eller vart färjan ska föras sedan.

– När vi får information om att hon ska lämna så kommer vi att vara beredda att följa fartyget, så att inte ytterligare olja läcker ut, säger Valdemar Lindekrantz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV