Radar · Politik

Protester och gripanden vid kungakröning i London

”Stämningen är hög bland demonstranterna, som överröstar ljudet från utsändningen på skärm.

Högt sorl, tutor och visslingar hörs i telefonen när jag når Maria Backman från Republikanska föreningen. Hon deltar i en stor protest mot monarkin vid Charles III:s kröning. ”Stämningen är hög bland demonstranterna, som överröstar ljudet från utsändningen på skärm”, säger hon.

Inte bara tiotusentals åskådare och hundratals gäster har kommit till Westminster abbey i London, där Charles III officiellt kröns till kung i Storbritannien i dag, den 6 maj. Många demonstranter har även samlats på Trafalgar square i London i en protest mot monarkin.

– Vad vi vet just nu är det sex personer från Republic som arresterats på oklara grunder. Det ryktas att någon hade en megafon och att det skulle vara orsak till arresteringen. De beslagtog även de 600 förtryckta plakat som Republic skulle delat ut bland demonstranterna. Detta trots att polisen i förväg godkänt manifestationen och försäkrat att allt var i sin ordning, säger Maria Backman, internationell sekreterare i Republikanska föreningen.

Flera demonstranter har gripits på lördagsförmiddagen, rapporterar BBC, som vidare skriver att personer hålls misstänkta för ”att ha brutit mot freden, konspirerat för att orsaka allmän olägenhet och innehav av föremål för att orsaka brottslig skada”, enligt polisen.

Gripandena kritiseras av Human rights watch.

”Det är något du kan förvänta dig i Moskva, inte i London”, skriver människorättsorganisationen i en kommentar, rapporterar TT.

Svenska Republikanska föreningen har åkt till London för att delta i denna manifestation som arrangeras av den brittiska organisationen Republic.

– Vi vill visa att det finns både opposition mot och alternativ till monarkin, säger Maria Backman.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV