Radar · Fred

Svenska militären köper nytt radarsystem av franskt kärnvapenföretag

Försvarets materielverk har tecknat ett avtal om ett nytt radarsystem med franska kärnvapenföretaget Thales.

Svenska försvaret köper ett radarsystem från det franska företaget Thales som finns med på Nordeas och Swedbanks ”svarta-lista” på grund av företagets inblandning i kärnvapenproduktion.

Försvarets materielverk (FMV) har tecknat ett avtal med företaget Thales om särskilt långräckviddig radar – SMART-L. Thales deltar bland annat i produktionen av franska kärnvapenbestyckade medeldistansroboten ASMPA.

Enligt Svenska freds finns det franska företaget med på Nordeas och Swedbanks listor över företag som bankerna inte investerar i, just på grund av företagets inblandning i kärnvapenproduktion.

Thales exporterar även vapensystem till flera diktaturer, bland annat Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

I enlighet med vårt policyramverk investerar vi inte i eller finansierar bolag som tillverkar klusterbomber, personminor, kemiska eller biologiska vapen, flera bolag som tillverkar kärnvapen samt flera bolag som till en betydande del av sin omsättning producerar eller utvinner kol". – Swedbank

Enligt grävnätverket Disclose så används företagets produkter av den ryska militären i kriget mot Ukraina och i en rapport från grävnätverket använder diktaturerna Förenade Arabemiraten och Saudiarabien företagets vapensystem i bombningarna mot Yemen.

Enligt grävnätverket Disclose så används företagets produkter av den ryska militären i kriget mot Ukraina.<br> Foto:
Foto:
Företaget Thales, Damoclès, används av <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Attack_aircraft"> attackflygplan </a> för att identifiera mål och styra <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Precision-guided_munition"> precisionsstyrd ammunition </a> (PGM) såsom <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Laser-guided_bomb"> laserstyrda bomber </a> till dessa mål. Foto: Georges Seguin (<a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Okki">Okki</a>)/Wikimedia<br> Foto:
Öppna i helskärm
1 / 3

FMV och Thales nöjda

”Det är en ny typ av radarsystem som vi inte haft i Sverige tidigare vilket ger Försvarsmakten ny och utökad förmåga”, säger Mattias Alfredsson, projektledare vid FMV, i ett pressmeddelande.

”Vi är stolta och tacksamma över att bli utvalda att bidra till den svenska luftövervakningsförmågan i en allt mer utmanande miljö. FMV har valt SMART-L som en viktig komponent i sensorkedjeprogrammet och med detta kontrakt kommer Thales spela en viktig roll i Sveriges territoriella säkerhet”, säger Håkan Ahlström, vd för Thales i Sverige, i ett pressmeddelande.

SMART-L används i dag i bland annat av krigsmakterna i Nederländerna, Danmark och Tyskland, enligt Thales.

Värdet på avtalet är omkring en miljard kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV