Radar · Miljö

Pilgrimsvandrare i protest mot kyrkans skogsbruk

Svenska kyrkan anklagas för att bedriva ett skogsbruk som inte är hållbart, nyligen genomfördes en aktion i forma av en pilgrimsvandring på ett kalhygge i Bohuslän.

En manifestation i sorgens tecken. Så beskriver ett 15-tal personer en pilgrimsvandring mellan några av Svenska kyrkans kalhyggen vid Fagerhultsskogen i norra Bohuslän.

Aktionen som ägde rum i förra veckan är en del av en kampanj mot Svenska kyrkans skogsbruk som de menar bidrar till att landskapets sista gammelskogar huggs ned.

– Vi tycker att det är väldigt sorgligt att kyrkan förvaltar skapelsen på detta sätt, säger fotografen Per Pixel som deltog i vandringen i ett uttalande.

– Kyrkan måste omedelbart sluta kalavverka våra sista gammelskogar, säger Lisa Åstrand från Bohusläns skogsnätverk i samma uttalande.

Utredning om skogsbruket ska bli färdig i år

Aktionen kan ses som ett inspel i en pågående debatt om hur Svenska kyrkan brukar sin skog. Debatten sker även internt i kyrkan. I höstas avslogs flera motioner om att skapa ett mer hållbart skogsbruk. I ett svar på en debattartikel i DN, motiverar kyrkostyrelse ledamoten Wanja Lundby-Wedin (S), att det var på grund av att man inte ville föregå en pågående utredning som bland annat tittar på hur kyrkans skogsbruk kan bli mer hållbart.

”Utredningen kommer att pågå under 2023 och i avvaktan på resultatet bedrivs skogsbruket med den miljöhänsyn som är regel inom Svenska kyrkans skogsförvaltning samt med årligen återkommande kontroller av revisorer, myndigheter och certifieringsorgan,” skriver hon.

Läs mer: 

Granskning: Sveriges skyddslösa gammelskog

Ökad risk för att Sveriges sista gammelskogar avverkas

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV