Glöd · Debatt

Vargens undran

Människa, varför jagar du mig? undrar vargen som Maria Ljung ger röst till.

En varg skriver inga debattartiklar. Men om den gjorde det, vad skulle den vilja säga oss? Maria Ljung har försökt att se världen med vargens ögon en stund, och vara röst åt den. Den undrar vad meningen är med att jaga den.

DEBATT. Människa, jag ser dig, håller koll på dig. Därför att jag fruktar dig, och försöker hålla mig undan från dig.  Jag gillar inte ens din doft i min närhet. Jag lär upp mina valpar (de jag hinner fostra innan jag skjuts) att hålla sig borta från er människor, vi hör inte ihop.

Men jag har också en stark medfödd instinkt att försöka överleva och även reproducera mig. Det ligger liksom i mitt uppdrag i att vara varg. Jag behöver föda för att mätta mig och min familj. Överlevnad. Och ibland krockar våra intresseområden kring just det. 

Det har ju du också märkt ..! 

Men utgår du då som människa utifrån din medfödda instinkt? Säger den dig verkligen att du har en uppgift att du måste ha ihjäl varg (helst alla) för att överleva? 

För det har jag som varg så svårt att tro, att det i din instinkt ingår att mer eller mindre utrota arten varg?!? Det ligger inte evolutionens intresse, eller den biologiska mångfaldens omfång.

Och om det inte är din medfödda instinkt, varför vill du till varje pris ha bort mig?  Om det inte är evolutionens kraft, vad är det som driver dig? 
Varför jagar du mig, egentligen? 

Jag förstår inte.