Radar · Utrikes

Putin mottagen med pompa i Abu Dhabi

Putin och Abdullah bin Zayid al-Nahyan på flygplatsen.

Rysslands president har landat i samma land där många andra världsprofiler just nu deltar i klimattoppmötet COP28. Men Vladimir Putin håller sig någon timme bort när han träffar Förenade arabemiratens ledare.

På statlig rysk tv syntes Emiratens utrikesminister Abdullah bin Zayid al-Nahyan och andra tjänstemän hälsa den ryske presidenten välkommen på Abu Dhabis flygplats.

COP28 hålls i Dubai, ett tiotal mil nordösterut från Abu Dhabi, och dit väntas Putin inte åka.

– Det är väldigt upprörande att se hur världen behandlar krigsbrottslingar, för det är ju det han är, säger Marharyta Bohdanova, som jobbar i Ukrainas paviljong på COP28, till nyhetsbyrån AP.

– Att se honom bli behandlad som en kär gäst är sådant hyckleri.

Hästar och kameler

Huvudpunkten under den korta visiten är palatset Qasr al-Watan i Abu Dhabi, där Putin träffar den emiratiske ledaren Mohammad bin Zayid al-Nahyan. På vägen dit kunde den ryske presidenten njuta av en flyguppvisning i de ryska färgerna rött, vitt och blått, samt paraderande soldater med hästar och kameler.

I Dubai diskuteras hur mänskligheten ska kunna dra ner på den farliga oljekonsumtionen, men Putin väntas vilja prata om mer oljehandel med landet som hans stab kallar ”Rysslands främsta ekonomiska partner i arabvärlden”.

Ingen risk

Putin fortsätter senare i dag till Saudiarabien för att där träffa kronprins Mohammad bin Salman. Och i morgon tar han hemma i Ryssland emot Irans president Ebrahim Raisi.

Putin har varit mycket försiktig med utlandsresor sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari förra året, särskilt efter det att domstolen ICC i Haag i våras efterlyste honom för krigsbrott. Men varken Förenade arabemiraten eller Saudiarabien deltar i ICC, så där tros han inte löpa någon risk att bli gripen.