Radar · Utrikes

Utredning om Bolsonaros mystiska diamanter

Jair Bolsonaro vinkar till sina anhängare vid återkomsten från USA i förra veckan.

Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro har anlänt till polishögkvarteret i huvudstaden Brasília efter tre månader i USA. Han utreds för att ha tagit emot juveler värda flera miljoner av Saudiarabien och sedan försökt gömma dem.

Presidenten, som hållit sig undan efter valförlusten i fjol, har inte svarat på vad han hade tänkt göra med diamanterna.

I Brasilien måste man deklarera allt som är värt över 1 000 dollar när det förs in i landet. Allt som överstiger den summan beskattas med 50 procent av varans värde.

2021 flög en minister under den dåvarande presidenten hem från Saudiarabien med varor värda betydligt mer än den gränsen. En tulltjänsteman beslagtog diamanter värda 3 miljoner dollar, motsvarande drygt 31 miljoner svenska kronor, som var på väg till Bolsonaro.

Sedan dess har brasilianska myndigheter utrett om diamanterna var officiella gåvor – som i så fall ska tillhöra presidentposten och inte presidenten – eller om det handlade om personliga gåvor som Bolsonaro undgått att betala skatt för.

Bolsonaros tjänstemän försökte ända in på slutet av hans presidentskap att hämta ut diamanterna från tullen, utan att lyckas.

Expresidenten själv har vidhållit att han inte har försökt dölja någonting. Efter påtryckningar har dock två andra uppsättningar diamanter från Saudiarabien lämnats in till den statliga banken Caixa.

Diamantutredningen är inte det enda juridiska trångmål som Bolsonaro hamnat i.

Expresidenten utreds samtidigt för att ha uppviglat omfattande protester efter det att han förlorat valet mot rivalen Lula da Silva i oktober i fjol.