Efter elva år på posten lämnar Saco:s Göran Arrius ordförandeskapet i Folk och Försvar. Till ny ordförande förelås Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
Centralorganisationen Folk och försvar byter ordförande. Saco:s Göran Arrius meddelar att han lämnar posten som han suttit på sedan 2012.
– Det har varit en stor ära att vara ordförande i Folk och Försvar under elva intensiva och händelserika år. Sverige och vår nära omvärld har under den tiden bland annat haft att hantera terrorism, pandemi, flyktingströmmar och ett alltmer aggressivt Ryssland. Nu har vi en helt unik situation med anfallskrig i Europa, ett svenskt försvar i upprustning och en pågående medlemsansökan till Nato. Efter 11 år väljer jag emellertid att lämna över klubban och låta någon annan ta vid (…), säger Göran Arrius i ett pressmeddelande.
I samband med årsmötet för medlemsorganisationerna i slutet av april utses en ny ordförande – som av valberedningen föreslås bli Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv.
– I det säkerhetspolitiska läge vi befinner oss i, med Rysslands anfallskrig i Ukraina, en pågående svensk Nato-ansökan och en omfattande upprustning av vårt försvar behövs alla krafter och perspektiv för att stärka vårt totalförsvar. Folk och Försvar är en betydelsefull aktör i detta, och jag är stolt och ödmjuk inför valberedningens förslag. Svenska företag kan och vill bidra, och näringslivet är avgörande för det svenska totalförsvaret, säger Jan-Olof Jacke.
”Militärt dominerat”
Centralförbundet Folk och försvar är en sammanslutning bestående av drygt hundra medlemsorganisationer – från fackförbund och näringslivsrepresentanter till ideella organisationer, vars uttalade syfte är att genom debatt främja svensk säkerhetspolitik- och försvar. Varje år håller organisationen en mycket uppmärksammad rikskonferens i Sälen, där bland annat myndighetspersoner och samhällsaktörer deltar.
Svenska freds, som är bland medlemsorganisationerna, har kritiserat konferensen för att vara militärt dominerad. Särskilt under årets rikskonferens var krigsstämningen och enigheten kring militär upprustning påfallande, enligt ordföranden Kerstin Bergeå, som bland annat reagerade på att Saab:s vd Micael Johansson bereddes plats på scenen för att prata om hur tempot i materielanskaffningen måste öka ytterligare för att klara Försvarsmaktens behov och förmågetillväxt.
– Det är ingen som jag har pratat med som kan minnas att vapenföretagen stått på scenen. Det är anmärkningsvärt att de som tjänar mest på upprustningen också får en så stor roll i programmet, sa Kerstin Bergeå då.
Läs mer: