Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Lek och sömn – om kycklingen själv får välja

Sällsynt syn.

Forskare har studerat kycklingars beteende i den storskaliga industrin, och funnit att lek är en naturlig del av fåglarnas uppväxt. Om de fick utlopp för naturliga beteenden skulle deras välmående öka även i dessa miljöer, menar forskarna.

Enligt en beräkning av Djurens rätt ökade konsumtionen av kycklingar med sex procent och nästan åtta miljoner individer under 2021, och konsumtionen av kycklingkött såg ut att nå rekordnivåer 2022, men minskade i själva verket lite, närmare bestämt med 0,2 procent per person

Uppmärksamhet kring turbokycklingar och en ökad medvetenhet generellt om att fjäderfän i både kött- och äggproduktionen far illa i de ofta extremt storskaliga anläggningarna kan ha bidragit till att konsumtionen inte fortsatt öka, skriver Djurens rätt i en artikel den 17 mars.

Forskare vid Linköpings universitet hoppas att förhållandena kan bli bättre genom att gynna fåglarnas naturliga beteende, vilket för kycklingar till stor handlar om att leka och sova. Per Jensen, professor i etologi och nyligen intervjuad i Syre, har genomfört en studie på området. Den vanligaste lekformen bland kycklingar var föremålslek, gärna med sådant som snörstumpar, remmar och halm, som liknar maskar.

– De sprang omkring med föremålen och de andra kycklingar satte efter och försökte ta det ifrån dem. Det påminde om hur hundar leker med bollar, säger Per Jensen på sajten Forskning.se.

Saknar modersfigur

Något som förvånade forskarna var att kycklingar som utsatts för stress inte blev passiviserade, utan tvärtom lekte mer. Sannolikt har de ett uppdämt behov, tror forskarna.

När det gäller kycklingars naturliga sovmönster så är det som natt och dag jämfört med industrimiljön. Kycklingens instinkt är att vila hos mamman en halvtimme, och sedan vara vaken halvtimme.

– De mår bäst av att få präglas på en höna med ett omsorgsfullt modersbeteende. Men det är elefanten i rummet, även bland forskare. Kycklingar i produktion får aldrig någonsin träffa en modersfigur, säger Per Jensen.

Läs mer:

Djur har en fantastisk förmåga till logiskt tänkande

WWF lyfter snabbväxande industridjur: ”Undvik svensk kyckling”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV