Radar · Inrikes

Åklagaren om Nord Stream: ”Huvudspåret en stat”

Gas läckte upp till Östersjöns yta i flera dagar efter sprängningarna av de två ledningarna för Nord Stream i slutet av september förra året.

Det kan bli svårt att slå fast vem som ligger bakom explosionerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2, enligt åklagare Mats Ljungqvist.
Men huvudspåret pekar mot en stat.

(Uppdaterad) – Det finns olika omständigheter och spår som pekar åt så många olika håll, säger Mats Ljungqvist – men understryker samtidigt:

– Att det är frågan om en aktör med betydande resurser och kunskaper är fullkomligt klart.

"En spelplan"

Detonationerna har skett på 80 meters djup på havsbotten i Östersjön – en ovanlig brottsplats, konstaterar Ljungqvist. Han säger vidare att det förekommer många olika uppgifter kring sabotaget mot gasledningarna, och att händelsen ”uppenbarligen blivit en spelplan för olika påverkansförsök”.

– Jag kan bara konstatera att det dykt upp en eller flera medvetna villospår.

Spekulationerna påverkar dock inte förundersökningen, enligt Ljungqvist som i stället vill understryka att man tar utgångspunkt i fakta och information som framkommit från analyser, brottsplatsundersökningar och samverkan med myndigheter i Sverige och i andra länder.

Uppgiften? Att se om något svenskt intresse eller svensk säkerhet hotats.

– Huvudsyftet med förundersökningen är att ta reda på om Sverige eller svensk infrastruktur har använts för den här attacken. Om det finns personer vi kan lagföra för delaktighet i den här gärningen, säger Ljungqvist.

Huvudspåret: Stat ligger bakom

Under förundersökningens gång har åklagaren fått ”otroligt mycket mejl från allmänheten”.

– En återkommande fråga är om vi vill hitta sanningen. Om vi vågar hitta sanningen. Och det vill jag försäkra att det vill vi verkligen, säger han.

– Det finns svårigheter att koka fram till ett tydligt utpekande.

TT: Vad säger du om Rysslandsspåret?

– Jag vill inte alls spekulera i vem eller vilka som ligger bakom det här. Vi går dit bevisningen pekar, säger han men understryker:

– Att det är frågan om en aktör med betydande resurser och kunskaper är fullkomligt klart.

TT: Är det en stat eller grupp som kan ligga bakom?

– Vi utesluter inte att det skulle kunna finnas aktörer som inte tillhör en stat som har förmåga att göra det här. Men då är vi inne på ypperligt få företag eller grupperingar. Med tanke på samtliga omständigheter är huvudspåret att det är en stat som ligger bakom.

Spår pekar åt alla håll

Utredningen har tidigare kunnat fastställa att det rör sig om ett grovt sabotage, där bland annat analyser visat rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som undersökts. Men spåren är många – och spretiga – om man får tro åklagaren.

– De som genomfört det här har varit noga med att när man lämnar spår – vilket man alltid måste göra– så är väl känslan att man har sett till att det inte ska peka åt något särskilt håll.

– Eller för att vända på steken: Åt alla håll samtidigt.

Utredningen fortsätter och man genomför nu flera olika utredningsåtgärder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV