Radar · Djurrätt

Två tusen noshörningar sålda

Världens största noshörningspark och noshörningarna i den har sålts.

Världens största noshörningspark har sålts till en sydafrikansk organisation för naturskydd, African Parks.
I köpet ingår omkring två tusen vita noshörningar, enligt nyhetsbyrån AFP.

African Parks sköter redan ett tjugotal parkområden runt om i Sydafrika. En företrädare beskriver köpet som lite motvilligt, men nödvändigt för att rädda parkens noshörningar från tjuvjägare i jakt på hornen.

Parken lades ut till försäljning av ägaren John Hume, en sydafrikan engagerad i att bevara arten, tidigare i år. Han sade då att han gjort av med hundratals miljoner på parken, för att betala stängsel, personal och allt annat som behövs i en rörelse som ska skydda noshörningar. Men pengarna var slut och hans förhoppning var ”att hitta någon miljardär” som ville köpa den.

Men det kom inga bud och African Parks kände sig då, enligt egen utsago till AFP, nödgad att ta över den. Den sydafrikanska regeringen har stöttat övertagandet.

De två tusen noshörningar som beräknas rymmas i parken motsvarar 15 procent av det totala antalet kvarvarande sydliga vita noshörningar.

Vd:n för köparen African Parks, Peter Fearnhead, framhåller att hans organisation inte tänker bedriva någon slags noshörningsfarm.

Siktet är inställt på att de närmsta tio åren återföra de två tusen djuren till sin naturliga miljö och tillvaro. En uppgift som han beskriver som enorm men också värd att ta sig an.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV