Radar · Mänskliga rättigheter

Amnesty anklagar Eritrea för krigsbrott

Amnesty hävdar i en ny rapport att eritreanska trupper, lierade med etiopiska regeringsstyrkor, har begått krigsbrott i Tigrayregionen i Etiopien.

Amnesty International hävdar i en ny rapport att eritreanska trupper har gjort sig skyldiga till krigsbrott som upprepade våldtäkter och summariska avrättningar av civila i Tigrayprovinsen i grannlandet Etiopien.

Organisationen baserar sig på geodata och intervjuer gjorda i år, ett halvår efter det att Etiopien och rebellerna i Tigray skrev på ett fredsavtal.

Eritreanska trupper har understött etiopiska regeringsstyrkor men Eritrea har inte tagit del i eller skrivit på fredsavtalet. Soldater från Eritrea har fortsatt att begå övergrepp i Tigray även efter fredsavtalet, enligt Amnesty.

”Grymheterna mot civila har fortsatt i Tigray och eritreanska soldater har utsatt kvinnor för fruktansvärda övergrepp som våldtäkter, gängvåldtäkter och sexslaveri. Och män har avrättats”, säger Amnestys ansvarige för östra och södra Afrika, Tigere Chutah, enligt nyhetsbyrån AFP.

Amnesty har tidigare pekat ut både Etiopien och Eritrea som misstänkta för krigsbrott i Tigray. Etiopien har hittills motsatt sig alla förslag om att undersöka om krigsbrott har skett och den eritreanske diktatorn Isaias Afewerki har avfärdat uppgifterna som ”fantasier”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV