Radar · Miljö

Afrikas första klimattoppmöte öppnat

Demonstranter kräver åtgärder mot klimatförändringar under en demonstration i Nairobi, Kenya, igår måndag den 4 september, inför Afrikas klimattoppmöte.

Det första afrikanska klimattoppmötet har startat i Kenyas huvudstad Nairobi. Klimattoppmötet pågår mellan den 4 och 6 september.

Enligt arrangörerna för Africa Climate Summit förlorar den afrikanska kontinenten, med mer än 1,3 miljarder människor, mellan 5 och 15 procent av sin BNP-tillväxt varje år till följd av klimatförändringarna.

– Det är en källa till djup frustration i en region som i särklass bidrar minst till de globala klimatproblemen, sa Kenyas miljöminister Soipan Tuya i sitt öppningstal.

Kenyas president William Ruto har, skriver Aljazeera, högljutt sagt att rika nationer ska hållas ansvariga för klimatförändringarna. Han efterlyser bland annat globala samtal om koldioxidskatt för de länder som släpper ut mest.

– De som producerar skräpet vägrar betala notan, säger han, enligt AP.

Flera av toppmötets öppningstal innehöll tydliga uppmaningar att reformera de globala finansiella strukturerna som har gjort att afrikanska nationer har betalat fem gånger mer för att låna pengar än andra, vilket förvärrat skuldkrisen för många, skriver nyhetsbyrån AP.

Africa Climate Summit arrangeras av Kenyas regering och African Union tillsammans och pågår parallellt med Africa Climate Week.

Toppmötets uttalade mål är att bland annat påverka så att redan utlovade klimatåtaganden blir verkliga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV