Radar · Miljö

Kina: Orealistiskt sluta med fossila bränslen

USA:s klimatsändebud John Kerry (till vänster) med Kinas motsvarighet Xie Zhenhua i Davos förra året.

Sprickan är djup i det som väntas bli den stora stridsfrågan när världen möts för att försöka bromsa klimatförändringen. Det handlar om framtiden för olja, kol och naturgas som värmer upp planeten. Kina tycker att det är ”orealistiskt” att helt fasa ut fossila bränslen.

Dödliga stormar har lagt städer under vatten. Havsisen krymper kring Antarktis. Och sommaren var den varmaste som uppmätts globalt. Året som gått understryker vikten av att påskynda utsläppsminskningarna. I stället fortsätter utsläppen att öka.

I den första kontrollen av hur världens länder följer sina åtaganden i Parisavtalet framkom att det kommer att släppas ut minst 20 miljarder ton för mycket växthusgas till 2030, än vad som krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Djup spricka

Trots ökat tryck på utsläppsminskningar råder oenighet i synen på framtiden för kol, olja och naturgas – fossila bränslen som länge varit elefanten i rummet i FN:s klimatförhandlingar. Länderna har aldrig lyckats enas om att gradvis sluta förbränna fossila bränslen, trots att det är den största boven bakom klimatförändringen.

Inför FN:s klimatmöte COP28 i Dubai i december står i ena ringhörnan länder som kräver att mötet enas om att fossila bränslen ska fasas ut. I den andra de som har allt att vinna på motsatsen.

Ett avtal från mötet skulle inte innebära omedelbart stopp för kol, olja och gas. Men förespråkarna, däribland EU, ser det som avgörande för att styra politik och investeringar bort från smutsig energi.

– Det kommer inte att hända i morgon, men vi måste skapa förhållanden som gör det möjligt, säger Spaniens klimatminister Teresa Ribera till nyhetsbyrån Reuters.

Tekniska lösningar

Vid COP27 förra året ställde sig runt 80 länder bakom ett avtal om att ”fasa ner” alla fossila bränslen. Det klubbades dock aldrig på grund av motstånd från olje- och gasrika länder som Saudiarabien. De framhåller användning av tekniker för att fånga in och avskilja koldioxid framför att sluta använda fossila bränslen.

Tidigare i år enades G7-länderna om att snabba på utfasningen av vissa fossila bränslen – men bara de som inte har renats med teknik för att fånga in och lagra koldioxid.

Men när G20-länderna, som står för 80 procent av utsläppen, möttes i somras kunde de inte komma överens i frågan.

Utsläppsjätte

Världens största utsläppare, Kina, tycker att det är ”orealistiskt” att helt fasa ut fossila bränslen, sade klimatsändebudet Xie Zhenhua nyligen.

Toppdiplomaten menar att osäkerhet kring energilagring och väderberoende förnybar energi gör att världen måste fortsätta förlita sig på fossila bränslen för att trygga ekonomisk tillväxt.

Xie sade också att han är beredd att möta sin amerikanske motpart John Kerry. Pressen på utsläppsjättarna att lägga meningsskiljaktigheter åt sidan och samarbeta kring klimatet ökar inför COP28.

– Jag vet inte hur troligt det är att se ett avtal mellan Kina och USA. Men jag vet att det är osannolikt att vi når våra klimatmål i avsaknad av ett sådant, säger Fatih Birol, chef för internationella energiorganet IEA, i en intervju.

"Oundvikligt"

Att oljejätten Förenade arabemiraten är värd för årets klimatmöte har väckt kritik bland dem som tror att det kommer att gynna fossilindustrin i förhandlingarna.

Eftersom det krävs konsensus tror inte Adnan Amin, den näst högsta emiratiska tjänstemannen i ledningen för mötet, att det kommer att bli något avtal om att helt fasa ut fossila bränslen i Dubai.

Däremot är ”en nedfasning av fossila bränslen oundviklig”, säger han till nyhetsbyrån AP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV