Radar · Mänskliga rättigheter

Kampanj uppmanar IMF att skrota åtstramningarna

Stora långivare till utvecklingsländer bör inte kräva hårda åtstramningar i den ekonomiska politiken utan istället skapa social grundskydd åt utsatta människor, menar en ny kampanj.

En ny internationell kampanj där Svenska kyrkan och Amnesty medverkar vill sätta press på Världsbanken och IMF att sluta med åstramningsprogrammen och i stället satsa på ett socialt grundskydd.

När internationella lån- och bidragsgivare som Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken delar ut pengar brukar de komma med stringenta krav om åtstramningpaket för ländernas ekonomiska politik.

Nu vill en rad organisationer, samt aktörer som Amnesty international och Human rights watch få långivarna att ändra på sina strategier och leva upp till sina löften om att främja allmänna sociala trygghetssystem, skriver Act Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Socialt grundskydd

Den globala kampanjen går under namnet Social security for all: Key pillar for new eco-social contract och vill få Världsbanken och IMF att stödja stater att stegvis förverkliga rätten till social trygghet. Det skulle innebära att skapa ett socialt grundskydd som innefattar människor i situationer och faser av livet som är särskilt sårbara, som barndom och föräldraskap, sjukdom, åldrande, arbetslöshet eller funktionsnedsättning.

Kampanjen efterfrågar en rättvis fördelning av resurser genom att koppla den allmänna sociala tryggheten med skattereformer som minskar ojämlikheten. 

Den vill också säkerställa att ökade sociala utgifter inom en sektor inte sker på bekostnad av andra rättigheter eller främjar införandet av behovsprövning i befintliga universella program, skriver Svenska kyrkan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV