Radar · Utrikes

Utnämningen av ny talman hyllas av hbtq-fientliga grupper

Valet av Mike Johnson som talman i det amerikanska representants huset välkomnas av den tidigare presidenten Donald Trump och av den amerikanska extremhögern.

Representanthuset har valt republikanen Mike Johnson till talman. Johnson, associeras med den konservativa falangen inom republikanerna och är känd för sina utspel mot invandrare och hbtq-rättigheter. Utnämningen har välkomnats av amerikanska hatgrupper och högerextremister, rapporterar den amerikanska organisationen Southern Poverty Law Center.

Mike Johnson, som går under smeknamnet ”MAGA Mike”, var en stöttepelare för den tidigare presidenten Donald Trump. Han har framhållit konspirationsteorier kring 2020 års presidentval, och att republikanerna gjort honom till talman har välkomnats av Trump själv.

Under sin tid i kongressen har Johnson anklagat demokrater för att främja invandring i syfte att säkra en lojal väljarbas. Liknande retorik är vanlig i Sverige och framförs regelbundet av partier som Sverigedemokraterna.

Johnson har även försvarat de hårt kritiserade deportationerna av asylsökande under pandemin och motsatt sig Bidenadministrationens försök att ändra policyn.

Kontakter med invandrarfientliga grupper

Några av Johnsons uttalanden om invandring närmar sig konspirationsteorierna om det ”stora utbytet”, rapporterar Southern Poverty Law Center (SPLC).

Johnson har också haft kopplingar till Center for Immigration Studies (CIS), en organisation som Southern Poverty Law Center klassificerar som en hatgrupp. CIS släpper en rad rapporter med fokus på att koppla invandrare till kriminalitet och andra negativa egenskaper.

På en paneldiskussion arrangerad av CIS 2021 hyllade Johnson CIS och sa att organisationen gör ett ”viktigt arbete”.

FAIR, en annan organisation som SPLC identifierar som en hatgrupp, har även de hyllat Johnsons utnämning och uppmanat honom att driva igenom strikta invandringsrestriktioner. Johnsons position som talman i representanthuset innebär att han nu är en av de mest inflytelserika personerna i den amerikanska federala regeringen.

Engagerad i anti-hbtq-grupper

Mike Johnson har länge haft förbindelser med Alliance Defending Freedom (ADF), en organisation som säger sig kämpa mot den ”homosexuella agendan”. ADF grundades av ledande personer inom den kristna högern och betraktar sig som en kristen organisation. Johnson arbetade för organisationen mellan 2002 till 2010.

För ADF har Johnson skrivit flera artiklar med homofobiskt innehåll som att ”homosexuella relationer är onaturliga, skadliga och kostsamma för alla” och att samkönade äktenskap ”hotar demokratin och dess grundvalar”.

Efter 2003 års dom i Lawrence v. Texas, som gjorde det konstitutionellt olagligt för stater att kriminalisera samkönat sex mellan samtyckande vuxna, argumenterade Johnson för att stater hade legitima skäl att förbjuda sådana handlingar, med hänvisning till folkhälsa, moral och främjandet av ”hälsosamma äktenskap”.

År 2005 organiserade Johnson och ADF protester mot en initiativ som syftade till att bekämpa homofobi i skolorna. Han uttalade sig då att homosexualitet var ”syndigt” och ”förstörande”. Under sin tid på ADF arbetade Johnson för ett federalt förbud mot homosexuellt äktenskap och mot att utöka förmåner till samkönade partners till statsanställda.

Efter hans utnämning till talman, gratulerade ADF honom via sociala medier och kallade honom för en ”modig ledare”. ADF har bekräftat att Johnson arbetade för organisationen mellan november 2002 till juli 2010.

Tony Perkins, chef för Family Research Council, en annan grupp som kämpar mot LGBTQ-personers rättigheter, har också hyllat valet av Johnson till talman. I en intervju på Newsmax, en konservativ nyhetskanal, beskrev Perkins Johnson som en nära vän och uttryckte stolthet över hans framsteg.

Johnson har även uttryckt stöd för kristen nationalism och idén om en ”biblisk” republik. Family Research Council, som juridiskt är organiserat som en förening av kyrkor, fungerar i praktiken som en politisk aktivistgrupp för den kristna högern, rapporterar Southern Poverty Law Center.

Under ett framträdande år 2013 argumenterade Johnson för återupplivandet av ”1700-talets värderingar” och beskrev kristna som ”per definition intoleranta” på grund av deras avvisande av ”postmodern kultur”.
Johnsons politiska ställningstaganden är djupt sammanflätade med en ideologi som stöder starka kristna värderingar inom politiken och som motsätter sig LGBTQ-rättigheter, rapporterar Southern Poverty Law Center.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV