Radar · Inrikes

Israelisk minister suspenderas efter kärnvapenhot

Benjamin Netanyahu kritiserar ministerns kärnvapenhot som "verklighetsfrånvänt".

Israels kulturminister Amichai Eliyahu från det högerextrema partiet Otzma Yehudit nekas fortsatt deltagande i regeringsmöten efter att ha föreslagit att atombomba Gaza som ett alternativ i kriget. Premiärminister Benjamin Netanyahu har distanserat sig från uttalandet som han beskriver som ”frånkopplat från verkligheten”.

Under en radiointervju ställdes frågan till Eliyahu om inte atombomber skulle kunna användas mot Gaza. ”Det är ett av våra alternativ,” svarade Eliyahu, enligt Times of Israel.

Amichai Eliyahu, medlem i det högerextrema partiet Otzma Yehudit (Judisk styrka), som leds av bosättaren Itamar Ben-Gvir – nuvarande minister för nationell säkerhet i Israel och tidigare dömd för att ha uppviglat till rasism – sitter inte i något kabinett kopplat till kriget mot Hamas, rapporterar Times of Israel.

Förutom att öppna upp för idén att atombomba Gaza, uttryckte Eliyahu även motstånd mot humanitärt stöd till området, vilket han jämförde med att ge ”nazister humanitärt stöd”. Han hävdade även att det inte finns ”några civila i Gaza som inte är inblandade”, samtidigt som han upprepade tidigare uttalanden om att uppföra israeliska bosättningar inuti Gaza.

Amichai Eliyahus utspel har mötts av kritik och premiärminister Benjamin Netanyahu har tagit avstånd från det. ”Amichai Eliyahus ord är frånvända från verkligheten,” sade Netanyahu i ett uttalande. ”Israel och IDF agerar i enlighet med de högsta internationella juridiska standarderna för att förhindra skador på oinvolverade personer, och vi kommer att fortsätta med detta fram till seger.”

Avgångskrav

Oppositionsledaren Yair Lapid, tidigare premiärminister, krävde att Netanyahu skulle avskeda Eliyahu och kallade kommentarerna för ”förskräckliga och galna”.

”Han har förolämpat familjerna till de fångar [som hålls i Gaza], det israeliska samhället och skadat vår internationella ställning,” sade Lapid. ”Närvaron av extremister i regeringen utgör en risk för oss och framgången av krigets mål, att besegra Hamas och återföra gisslan. Netanyahu måste avskeda honom i dag,” fortsatte han.

Även Benny Gantz, medlem av Israels nödregering och krigskabinettet, har kritiserat Eliyahus uttalanden. ”Hans onödiga och oansvariga uttalande skadar Israels väg och värderingar, orsakar allvarlig politisk skada och, värst av allt, ökar smärtan för familjerna till dem som bortförts från sina hem,” skrev han på X, plattformen tidigare känd som Twitter.

MK Mansour Abbas, ledare för det arabiska Ra’am-partiet, menade att Eliyahu ekade en känsla som uttryckts av andra tjänstemän, vilket dehumaniserar Gazaborna.

”Dehumanisering och kollektiv bestraffning leder till folkmord och krigsbrott. Det kommer att finnas en dag efter kriget – detta är inte historiens slut och inte heller Armageddon,” skrev Abbas. ”Jag är säker och tror helhjärtat att det fortfarande kommer att finnas fred och försoning mellan de två folken.”

"Oproportionerligt svar nödvändigt"

Att Amichai Eliyahu portats från att delta på möten kritiseras som en alltför mild konsekvens av hans utspel. Eliyahu försökte dämpa sitt utspel om kärnvapen genom att skriva på X att ”det är uppenbart för alla förnuftiga människor att uttalandet om atombomben är metaforiskt.”

”Dock är ett starkt och oproportionerligt svar på terrorism definitivt nödvändigt, vilket kommer att klargöra för nazisterna och deras anhängare att terrorism inte lönar sig,” fortsatte han.

I kölvattnet av kontroversen kring Eliyahu har finansminister Bezalel Smotrich, också från ett högerextremt parti, gjort ett utspel om att Israel ”kommer att kontrollera Gaza efter kriget”.

”Det viktigaste är att det inte längre finns någon Hamas, att Gazaremsan kommer att vara under IDF:s operativa kontroll i årtal och att vi inte kommer att återvända till de tidigare missuppfattningarna,” sade han till Kanal 12. ”Vi kommer att vara där, vi kommer att styra och vi kommer att upprätthålla säkerheten.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV