Radar · Utrikes

Gisslandrama i Hamburg över – dotter oskadd

Gisslantagaren på Hamburgs flygplats överlämnade sig till polis efter 18 timmars drama.
Hans fyraåriga dotter var till synes oskadd.

Polisen bekräftade via sociala medier att gisslandramat var över på söndagseftermiddagen. Mannen greps utan motstånd efter att frivilligt lämnat den bil där han hade förskansat sig. Uppgiften om flickans tillstånd kom också från polisen.

Dramat hade pågått sedan lördagskvällen när mannen körde in på den internationella flygplatsens start- och landningsbanor, och ställde bilen invid ett plan från Turkish Airlines, vid dess vinge.

Vårdnadstvist om barn

Med i bilen var mannens fyraåriga dotter. Enligt polis var orsaken till gisslandramat en vårdnadstvist.

Efterhand kom fler detaljer fram om dramat. Mannen, i 30-årsåldern, ska ha tagit dottern från mamman på under lördagen, för att därefter ha kört till flygplatsen. Där lyckades han vid 20-tiden forcera säkerhetsavspärrningar och köra in på flygplatsens landningsbanor. Han avfyrade skott i luften och kastade två bensinbomber inne på flygplansområdet.

Mamman hade redan tidigare under lördagen anmält till polis att dottern förts bort.

Tolk och psykolog

Förhandlingar med mannen genom fördes genom tolk, men polis var annars tystlåten om omständigheterna och förloppet i gisslantagandet.

Barnets mamma var närvarande på flygplatsen på söndagsmorgonen, enligt tyska nyhetsbyrån DPA. Psykologer fanns på plats för att medverka till en lösning av kidnappningen.

All flygplanstrafik stängdes omedelbart av, och inte heller på söndagsförmiddagen landade eller lyfte plan. Efter att dramat var över meddelade flygplatsen via Twitter att man arbetar på att så snart som möjligt ska få igång trafiken, men att det fortsatt kan dröja.

Fler än 100 flygningar ställdes in på grund av gisslandramat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV