Radar · Inrikes

65 millimeter på ett dygn – ovädret fortsätter

65 millimeter nederbörd föll på vissa håll mellan lördag och söndag.

65 millimeter. Så mycket nederbörd föll som mest på en plats under det senaste dygnet, enligt preliminära data från SMHI.
– Nederbörden kommer hänga kvar under söndagen, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

På lördagen gick SMHI ut med flera varningar om höga flöden till följd av regn och snö. Och det blev som befarat. I de områden där SMHI utfärdade varningar var det stora nederbördsmängder, enligt Linus Karlsson.

– Längs med kustlandet ser vi att det varit en varierad nederbördsform där det kommit både regn och snö.

Enligt preliminära data från SMHI var Lövånger, mellan Umeå och Skellefteå, värst drabbat. Där kom 65,2 millimeter. Nora Östanö ovanför Härnösand var näst värst drabbat; 60,7 millimeter.

– Jag misstänker att det har varit ganska så blött, för en del nederbörd har fallit som regn också också, säger Linus Karlsson.

"Många vattenskadade hus"

Räddningstjänsten i Sundsvall, Timrå och Härnösand hade ett ansträngt läge under gårdagen till följd av nederbörden. Mellan 15-tiden på eftermiddagen och midnatt var det som värst.

– Vi hade väl totalt ett 40-tal händelser som vi var involverade i, säger Niclas von Essen, vakthavande befäl vid räddningstjänsten Mittnorrland.

Han fortsätter:

– Det är många vattenskadade hus i Härnösandsområdet, men jag törs inte uppskatta exakt hur många.

För att hinna med prioriterades samhällsviktig infrastruktur som elcentraler och dricksvattenintag. Villor och andra privatägda fastigheter fick stå tillbaka. På söndagsnatten och morgonen har man inte tagit emot nya larm relaterat till höga flöden.

– Men jag misstänker att larmen till oss kommer öka nu när folk vaknar och börjar titta vad som hänt med deras hus, säger Niclas von Essen, vid 9-tiden på morgonen.

Fortsätter på söndagen

Det lågtryck som under gårdagen rörde sig över Östersjön har tagit sig norrut, över Bottenhavet och ger nederbörd i framför allt Norrbotten.

– Det kommer hänga kvar under söndagen, allra längst i norr. Vindarna har mojnat under natten, så det kommer inte vara lika blåsigt som i går, säger Linus Karlsson på SMHI.

Nederbörden under söndagen väntas ligga runt fem millimeter, men lokalt kan det bli uppemot en decimeter.

– Vid kusten övergår snön i regn och det kommer bli betydligt blötare, säger Linus Karlsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV