Radar · Miljö

Nytt FN-avtal om djuphavsskydd klart

FN har enats om ett nytt avtal för att skydda världens hav.

FN har enats om ett avtal för att skydda djuphaven, efter ett decennium av förhandlingar, meddelar konferensens ordförande Rena Lee.
– Vi har all anledning att vara nöjda, säger Sveriges chefsförhandlare Niklas Kebbon till TT.

– Båten är i hamn, säger en tårögd Rena Lee och möts av långvariga stående ovationer i New York.

I elfte timmen, eller snarare 30:e är det klart: FN har ett nytt avtal för att skydda världens djuphav.

Deadline var satt till klockan 18.00 på fredagen New York-tid. Vid 21.30-tiden på lördagen lokal tid meddelar Rena Lee att man har kommit överens om en text.

– Det känns som en livstid sedan jag kom till plenumet, säger hon.

Pågått ett decennium

FN-förhandlingarna om ett globalt avtal för att skydda djuphaven har pågått i drygt ett decennium och avbröts nära mållinjen för ett halvår sedan.
En ny omgång slutförhandlingar om avtalet inleddes för två veckor sedan i New York.

– Det är inte perfekt och inte i alla delar så som vi velat ha det. Men det har det viktigaste som vi har eftersträvat, säger Niklas Kebbon som också företräder EU i och med Sveriges ordförandeskap.

– Det är också jätteroligt att vi har lyckats driva igenom det här under vårt ordförandeskap, fortsätter Kebbon.

Avgörande för miljölöfte

Avtalet rör de hav som inget land äger eller kan bestämma över, och som täcker 45 procent av jordens yta. Djuphaven täcker också hela 98 procent av biosfären, det vill säga den del av jorden som hyser liv.

– Det finns delar där vi hade velat ha starkare regler – miljöskyddsavtalen och hur de kommer till och att det inte ska finnas några undantag från dem – nu finns det en viss möjlighet att välja att inte vara med. Men det har skett i syfte att se till att så många länder som möjligt ändå ansluter sig till det här avtalet, säger Niklas Kebbon.

Han påpekar också att avtalet är avgörande för att kunna uppfylla det löfte som Sverige och världens länder gav strax före jul på FN-miljömötet i Montréal. Där klubbades en räddningsplan för naturen, där en bärande del är att skydda 30 procent av jordens yta till land och till havs.

Olika förväntningar

Att det på sluttampen tog sådan tid att enas om en text tror Niklas Kebbon beror på polariseringen inom FN.

– Det finns stora skillnader i förväntningarna, inte minst kring frågor som gäller fördelning av ekonomiska resurser globalt. Och de olika förväntningarna mellan vad man vill och vad som är möjligt har varit ett skäl till att det var svårt att komma överens.

Eftersom man drog över tiden mer än ett dygn har avtalet inte antagits än. Formaliteter återstår – som att granska språket och översätta till FN:s sex officiella språk samt juridisk granska dokumenten. Sedan kommer kommer man att samlas igen om några veckor för att formellt anta avtalet.

– Men den politiska överenskommelsen om själva avtalet finns nu, säger Kebbon.

Fakta: Djuphav

Djuphaven ligger utanför de nationella gränserna och ekonomiska zonerna.
Av jordens yta utgörs hela 45 procent av hav som inget land äger eller kan bestämma över.
Medeldjupet är 4 000 meter.

Källa: WWF