Radar · Utrikes

Kraftverket Zaporizjzja – nu rysk militärbas

Kärnkraftverket Zaporizjzja på en bild tagen två mil bort.

Kärnkraftverket Zaporizjzja stod för en femtedel av Ukrainas elförsörjning.
Sedan blev det ett slagfält. För ett år sedan intog de ryska invasionsstyrkorna kraftverket. Elproduktionen fungerar icke mer – anläggningen har omvandlats till en rysk militärbas.

I den första ryska anfallsvågen var kärnkraftverket ett viktigt mål. Ryska invasionsstyrkor intog själva byggnaden den 4 mars.

Men ukrainska styrkor höll stånd i området runt verket. Strider, granatattacker och taktiska militära insatser hotade anläggningen med risk för en oöverskådlig kärnkraftskatastrof enligt atomenergiorganet IAEA.

Ett år senare står verket stilla, ingen el produceras och de flesta ukrainska kärnkraftsarbetarna har lämnat verket – de vägrar samarbeta med ryska styrkor.

– Under ett år av ockupation så har ryssarna förvandlat Europas största kärnkraftverk till en militärbas, säger Dmytro Orlov som var borgmästare i staden Enerhodar, som ligger drygt tolv mil från kärnkraftverket invid floden Dnepr.

Den 37-årige borgmästaren tog tillflykt till staden Zaporizjzja som hålls av ukrainska styrkor.

Flydde ockupationsmakten

Han berättar i en intervju med den franska nyhetsbyrån AFP att rysk militär utnyttjat det ukrainska beslutet att inte beskjuta anläggningen. Därmed har den ryska armén kunnat föra soldater, vapen och annan materiel till anläggningen.

– Ryssarna tar skydd bakom en kärnkraftssköld, säger Dmytro Orlov.

I dag har omkring 1 000 ryska soldater slagit läger i kärnkraftverket, som också blivit en omfattande militär depå, enligt borgmästare Orlov:

– Många flydde området vid den ryska invasionen. Av staden Enerhodars omkring 53 000 invånare finns kanske 10 000 kvar. Av kärnkraftverkets 11 000 tidigare anställda valde omkring 2 600 att arbeta kvar under ryskt styre. Men expertisen försvann, säger borgmästare Orlov som står i kontakt med flera ukrainare som är kvar i det ockuperade området

Moskva har sänt egna experter till kärnkraftverket. Deras samlade kunskap klarar inte av att få i gång verket, uppger den ukrainska kärnkraftsmyndigheten Energoatom.

Inspektörer på plats

Atomenergiorganet IAEA:s chef Rafael Grossi har försökt få området att helt avmilitariseras, utan att lyckas. Men på sociala medier skrev Grossi för ett par dagar sedan att IAEA har inspektörer på plats i området.

Den akuta risken för en kärnkraftskatastrof på grund av beskjutning tros ha minskat genom de internationella insatserna. Men faran för en radioaktiv olycka i de sex Sovjetbyggda reaktorerna växer för varje dag.

Medan rysk militär gjort betonganläggningen till ett fort, förfaller verkets högteknologiska delar.

”Ett gradvist förfall” av system och utrustning ”ökar risken för en kärnenergi- eller strålningsolycka”, varnar Energoatom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV