Radar · Migration

Fler döda och växande kritik efter migranttragedi

En släkting sörjer vid kistan tillhörande en av alla döda i skeppsbrottet.

Antalet döda efter förra veckans förlisning på Medelhavet utanför den kalabriska kusten växer. Minst 70 personer har omkommit, men många saknas fortfarande. Samtidigt riktas kritik mot regeringens migrationspolitik och Giorgia Meloni uppmanas nu att komma till Crotone.

Under söndagen uppdaterades antalet döda i förra veckans migranttragedi utanför Crotone i Kalabrien till 70. Men bara 80 överlevande av de omkring 180 migranterna som beräknas ha funnits ombord har hittills hittats, vilket gör att dödssiffran i själva verket tros vara högre.

Italienska medier visar hur invånarna i den kalabriska staden fortfarande strömmar till för att lämna blommor för att hedra dödsoffren.

Men en som ännu inte besökt staden en vecka efter olyckan är premiärminister Giorgia Meloni, och nu har borgmästaren i staden, Vincenzo Voce, skrivit ett öppet brev till henne.

”Kära president Meloni, vi väntade en vecka, Crotone-samhället som drabbats av en enorm smärta, väntade på ett meddelande från dig, ett telefonsamtal från dig, en nick från dig. Den här veckan har människorna i Crotone samlats i smärta för offren för en enorm tragedi och på alla sätt, även med en enkel bön, med en blomma eller en lapp, ville de visa sin närhet och solidaritet”, skriver Voce i brevet.

"Kom som mamma"

Eftersom närvaron från regeringen och premiärministern saknats passade borgmästaren istället på att hänvisa till Melonis numera virala uttryck ”jag är en kvinna, jag är en mamma, jag är kristen”.

”Kom och dela som mamma andra mammors smärta, barn utan föräldrar, kvinnor, män, barn som hade hopp och nu inte ens har det längre”, skriver Voce.

Han uppmanar henne slutligen att ”se på människor som människor och inte som siffror. För de kistorna som ännu inte har något namn är inte nummer. Vi väntar på dig.”

Giorgia Meloni har de senaste dagarna istället hunnit med statsbesök i Indien och Förenade arabemiraten. Från en presskonferens i Abu Dahbi upprepade hon under lördagen sitt svar på kritiken om att italienska myndigheter skulle kunna ha gjort mer för att rädda de nödställda.

”Det fanns ingen nödkommunikation från Frontex, vi blev inte varnade”.

Meloni har uttryckt sitt medlidande med de drabbade, men samtidigt har hon, liksom inrikesminister Matteo Piantedosi, konstant hänvisat hela problematiken till människosmugglare, något som fått hård kritik. På twitter skriver hon bland annat:

”En bön för denna lilla (kille) och för alla andra offer för denna tragedi. Regeringen kommer att kämpa med ännu större beslutsamhet för att stoppa människohandel och förhindra att fler tragedier som dessa händer igen”.

Hårdare migrationspolitik

I början av året införde Melonis högerextrema regering hårdare krav på de organisationer som utför räddningsinsatser på Medelhavet. De reglerna gör det omöjligt för räddningsfartygen att utföra mer än en räddningsinsats under ett uppdrag. Istället måste de genast ta sig till den hamn de blir hänvisade till, många gånger hamnar som ligger flera dagars färd norrut. Detta har kritiserats av organisationerna för att kunna riskera människors liv.

Caroline Willemen, vice chef för Läkare utan gränsers räddningsteam i Italien, säger till tidningen Global att den senaste tidens skeppsbrott är en logisk konsekvens av Europas och Italiens politik och att drunkningsolyckor som dessa inte borde komma som en chock för beslutsfattare.

– Förut fanns det statliga insatser för att rädda liv, säger hon, och fortsätter:

– Men nu finns inget sådant kvar. Den enda anledningen att vi, som i Läkare utan gränser och andra frivilligorganisationer, gör det här är för att kuststaterna och EU inte gör det. Och till på köpet försöker de hindra oss från att fortsätta.

Läs mer: 

Italiens nya regler för räddningsfartyg gör dödlig rutt ännu farligare