Radar · Utrikes

315 000 allvarliga övergrepp mot barn i krig

Tusentals barn har tvingats från sina hem sedan Rysslands invasion av Ukraina.

Hundratusentals barn blir lemlästade, tvingade till att bli soldater och utsätts för sexuella övergrepp i krigs- och konfliktzoner. Det rapporterar UNICEF, som har gjort en sammanställning över våld mot barn de senaste åren.

Det är nedslående siffror som presenteras av Unicef (United Nations Children’s Fund). Sedan 2005 fram till 2022 har organisationen rapporterat 315 000 dokumenterade grava övergrepp mot barn. Där ingår över 120 000 dödade eller lemlästade barn, minst 105 000 barn som tvingats blir barnsoldater, över 32 000 bortförda barn och 16 000 barn som har utsatts för sexuella övergrepp. FN har också bekräftat över 16 000 attacker mot skolor och sjukhus.

Men mörkertalet är stort, menar Unicef. Miljoner barn har farit illa när de har tvingats att fly, eller har förlorat sina familjer.

– Alla krig är i slutändan krig mot barn, säger Unicefs generaldirektör Catherine Russel, i ett pressmeddelande.

Hon tillägger:

– Att utsättas för en konflikt har katastrofala och livsavgörande effekter på barnen. Vi vet att vi måste skydda barn från krig, men världen gör inte tillräckligt.

Pengarna räcker inte

Rapporten presenterades vid en konferens i den norska huvudstaden Oslo under helgen. Data har samlats från över trettio konfliktområden i Afrika, Asien, Mellanöstern och Latinamerika.

Unicef varnar för att medlen för att skydda och rehabilitera de drabbade barnen inte räcker till. Just nu ökar antalet konflikter och i förlängningen, drabbade barn, och glappet ökar vad gäller resurser för att tillgodose barnen.

Läs mer:

Miljontals fattiga barn av kriget – flest ryska

Unicef: Flera hundra barn har dödats i Ukraina