Radar · Utrikes

Inget partistöd till Turkiets tredje största parti

Anhängare till HDP vid firandet av kurdiska nyåret i Istanbul förra året.

Turkiets tredje största parti blir utan statligt partistöd, efter en dom i turkisk domstol. Partiet, som är prokurdiskt, anklagas för att ha terroristkopplingar.

Partiet HDP är det tredje största partiet i Turkiets parlament. I juni förra året blev det klart att landets författningsdomstol skulle pröva om partiet ska förbjudas på grund av påstådda kopplingar till PKK, den kurdiska gerillarörelsen som har terrorstämplats av EU och USA.

Nu har domstolen bestämt att det statliga finansiella stödet till partiet ska dras in. På tisdag ska domstolen pröva om partiet helt ska förbjudas innan parlamentsvalet, som väntas hållas i juni i år.

HDP förnekar påståendena och anklagar i sin tur regeringen för att kritisera partiet på grund av dess starka motstånd till president Recep Tayyip Erdogan.

HDP har länge varit en nagel i ögat på den allt mer auktoritäre presidenten och hans konservativa regeringsparti AKP. Tusentals partimedlemmar har de senaste åren dragits inför rätta anklagade för olika typer av terrorbrott.

Partiet och många utomstående bedömare anser att hanteringen är en häxjakt och att anklagelserna i hög grad är politiskt motiverade.

Det statliga stödet är en viktig inkomstkälla för partiet inför parlamentsvalen. Enligt turkiska medier skulle det statliga stödet till partiet uppgå till 539 miljoner turkiska lira, motsvarande ungefär 300 miljoner svenska kronor.

En talesperson för HDP uppger för AFP att partiets enda inkomster nu är bidrag från medlemmar och sympatisörer.

Turkiets regering likställer i regel många andra kurdiska organisationer med PKK.