Radar · Mänskliga rättigheter

Fredspristagaren Bjaljatski inför rätta

Fredspristagaren Ales Bjaljatski står inför rätta i Minsk.

Fredspristagaren Ales Bjaljatski står inför rätta i Minsk. Den belarusiska diktaturens process mot människorättsaktivisten och hans kollegor inleddes på torsdagsmorgonen.

Bjaljatski har suttit fängslad sedan sommaren 2021 och framträder i domstolen tillsammans med två kollegor från organisationen Vjasna som har suttit inspärrade ungefär lika länge: Valjantsin Stefanovic och Uladzimir Labkovitj.

Bilder från rättssalen visar hur de tre sitter på de åtalades bänkar i en bur och hur Bjaljatski sitter och läser en tidning.

Rättegången är öppen för åskådare, men dessa registreras vid ankomst, skriver Vjasna på sin hemsida. Organisationen meddelar också att regimens propagandamedier har utsända på plats.

Kopplat till protester

Bjaljatski, Stefanovic, Labkovitj samt ytterligare en kollega till dem som åtalas i sin frånvaro riskerar mellan sju och tolv års fängelse.

Vjasna, som grundades av Ales Bjaljatski 1996, försöker föra protokoll över regimens fängslande av meningsmotståndare och slå vakt om grundläggande rättigheter i diktaturen. I samband med årsskiftet meddelade organisationen att den räknat till totalt drygt 6 300 politiskt motiverande gripanden i Belarus under 2022.

Hundratusentals människor gick ut på Belarus gator under den andra halvan av 2020, till följd av ett i raden av presidentval som riggats i president Aleksandr Lukasjenkos favör. Maktapparaten kunde med stor hjälp från Ryssland slå ned protesterna, fängsla oppositionella förgrundsfigurer och utöva en brutal förföljelse mot personer som sade emot.

Belarus statsstyrda nyhetsbyrå Belta uppmärksammar också rättegången, men redogör då krasst för de brott som regimen hävdar har begåtts. Det handlar bland annat om att Vjasna skulle ha tagit emot pengar från utlandet utan att skatta på dem, samt ha uppmanat människor att på ett allvarligt vis bryta den allmänna ordningen.

Fängslad och prisad

Ales Bjaljatski har fängslats på politiskt motiverad grund flera gånger tidigare. 2011 spärrades han in på en straffkoloni där han till stora delar hölls helt isolerad under tre års tid. Efter frigivningen fick han en rad internationella priser och erkännanden.

I oktober stod det klart att Bjaljatski tilldelades Nobels fredspris, tillsammans med den ryska rättsorganisationen Memorial och ukrainska Center for civil liberties. Belarusierns fru tog emot priset i Oslo i hans frånvaro.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV