Radar · Miljö

Tuff vinter riskerar slå mot hotad fjäril

Ett kluster av monarkfjärilar i ett pinjeträd i Kalifornien.

Monarkfjärilen är fortsatt starkt hotad, även om beståndet ökat de senaste åren. Nu varnar organisationer för att tuffa väderförhållanden i USA kan leda till ett bakslag för den lilla flygaren.

Fjärilen har övervakats noga sedan den för tre år sedan var nära utrotning. Då beräknades endast 2 000 fjärilar finnas kvar längs den amerikanska kontinenten.

Sedan dess har däremot beståndet ökat markant till omkring 250 000 fjärilar 2021 och över 330 000 i fjol Det är dock långt ifrån nivåerna på 1980-talet då miljontals fjärilar observerades, enligt organisationen Xerces Society.

Artbevarande organisationer i USA befarar att svåra förhållanden under vintern kan få konsekvenser för beståndet framåt. Kalifornien inledde nämligen 2023 med katastrofväder. Ett kraftigt regnoväder ledde bland annat till stora översvämningar och kraftigt snöfall i bergskedjan Sierra Nevada.

Den nordamerikanska monarkfjärilen har gjort sig känd för sin långväga flytt då den flyger från Kanada och USA ner till Mexiko där fjärilen övervintrar i ett litet antal skogsområden.

Monarkfjärilen är klassad som starkt hotad och finns sedan i fjol med på rödlistan som sammanställs av experter inom IUCN, Internationella naturvårdsunionen. Skogsskövling, uppodling och urbanisering av jordbruksmarkerna och giftbesprutning i jordbruksmarkerna är några saker som bidragit till att fjärilen minskat i antal. Även torka och bränder påverkar monarkfjärilen negativt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV