Radar · Miljö

Minst 23 döda i eldhärjat Chile

En brandman kämpar mot lågorna i regionen Araucanía.

Minst 23 personer har omkommit och runt 1 000 har skadats i samband med de skogsbränder som rasar i Chile. Flera länder har erbjudit stöd för att bekämpa över 230 bränder.

Omkring 2 300 brandmän kämpar för att slå ned sammanlagt 232 bränder som ännu rasade på lördagskvällen, uppger landets vice inrikesminister Manuel Monsalve. 16 av dem hade tagit fart tidigare under dagen.

Flera av de som har omkommit är brandmän och räddningsarbetare.

De flesta av skogsbränderna härjar i regionerna Biobío och angränsande Ñuble, där regeringen har deklarerat katastroftillstånd för bättre samordning med militären.

På lördagen utvidgades katastroftillståndet till att även gälla den angränsande regionen Araucanía.

Argentina, Brasilien, Uruguay, Mexiko och Spanien har erbjudit att skicka såväl utrustning som brandmän för att hjälpa till.

En värmebölja som slagit mot landet har i kombination med vind försvårat släckningsarbetet. På lördagen uppnåddes temperaturer på 40 grader.

En brandrisk som skulle setts som extrem i Chile för bara tre år sedan har blivit allt vanligare för varje år, enligt Chiles inrikesminister Carolina Tohá.

– Vi håller på att bli en av de (nationer) som är mest sårbara för bränder, framför allt på grund av utvecklingen med klimatförändringar, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV