Radar · Miljö

Rekordmånga lobbyister från fossilbranschen på COP28

En rekordstor fossillobby deltar på klimatmötet i oljelandet Dubai, enligt en analys gjord av organisationen Kick big polluters out.

Årets klimatmöte, COP28, är det största klimatmötet hittills, med över 90 000 som har anmält sig. Av dem har över 2 400 koppling till den klimatskadliga kol, olje- och gasindustrin, enligt Kick big polluters out.

Bakom Kick big polluters out finns hundratals miljöorganisationer från hela världen som motsätter sig delegater från fossilindustrin.

Fakta: Fossila bränslen

Källa: Nationalencyklopedin, Naturvårdsverket/TT
• Kol, bensin, diesel och naturgas är exempel på fossila bränslen. De är den största källan till utsläpp av växthusgaser som bidrar till klimatförändring.
• Fossila bränslen består av organiska kol- och väteföreningar i sediment eller sedimenterad berggrund. De är rester från små vattendjur och växter som har dött och blivit liggande på bottnen av hav och insjöar under miljontals år. Genom att utsättas för ökande tryck och temperatur har de sakta omvandlats till kol, olja och gas.
• Nybildning av fossila bränslen sker fortfarande, dock mycket långsamt jämfört med den takt i vilken det moderna industrisamhället förbrukar de långtidslagrade fossila bränslena.
• Vid all förbränning bildas koldioxid, som bidrar till växthuseffekten.
• Koldioxidutsläppen skiljer sig åt mellan olika bränslen. Förbränning av kol ger upphov till högre utsläpp av koldioxid per energienhet än förbränning av olja och oljeprodukter som bensin och diesel.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV