Radar · Miljö

Greta Thunberg: ”Vi har inte radikaliserats”

Greta Thunberg i samband med en klimatstrejk på Mynttorget i Stockholm arrangerad av nätverket Fridays for future i september.

”Tystnad är medskyldighet. Man kan inte vara neutral i ett folkmord”. Det skriver Greta Thunberg och den svenska delen av hennes klimatrörelse, som svar på kritiken att de tagit ensidig ställning i Israel-Hamas-kriget.

Det är i en debattartikel i The Guardian och Aftonbladet som Greta Thunberg och den svenska delen av Fridays for Future bemöter kritiken om deras ställningstaganden i det pågående kriget.

Thunberg och rörelsen har kritiserats flera håll, bland annat för att rörelsen har publicerat upprop på sociala medier till stöd för Palestina och kallat Israels agerande för ett folkmord.

Kritiken har varit hård framför allt i Tyskland, där frågan även skapat splittring inom klimatrörelsen.

I debattartikeln tydliggör Thunberg och de övriga undertecknarna att de är en rörelse för klimaträttvisa – och att det då är självklart att ”stå solidariskt med palestinier och alla drabbade civila”.

”Det innebär att säga ifrån när människor lider, tvingas fly sina hem och dödas – oavsett orsak. Det är samma anledning till att vi alltid har stått i solidaritet med marginaliserade grupper och deras kamp för rättvisa mot imperialism och förtryck, skriver de och nämner bland annat Sápmi.

De framhåller även att alla Fridays for future-grupper är autonoma och att deras uttalanden gäller den svenska delen.

Samtidigt anklagar de Sverige för att bidra till utvecklingen:

”Vi som svensk rörelse ser också att vi har ett ansvar att uttala oss på grund av svenska försvarsmaktens samarbete med israeliska vapenföretag, vilket gör Sverige till delfinansiär av Israels ockupation och dödande” skriver de.