Radar · Miljö

Sommarvärme mitt i vintern i Sydamerika

Invånarna i Argentinas huvudstad Buenos Aires upplever den varmaste vintern på 117 år.

Juli ser ut att bli den varmaste månaden som någonsin har uppmätts globalt, enligt FN:s meteorologiska organ WMO.
Även södra halvklotet – där det är vinter nu – har haft rekordtemperaturer.

Invånarna i Argentinas huvudstad Buenos Aires är vana vid varma somrar. Men sommartemperaturer mitt i vintern hör inte till det normala.

I tisdags uppmättes 30 grader i den argentinska huvudstaden. Det är den högsta temperaturen som har noterats i Buenos Aires i början av augusti sedan mätningarna inleddes för 117 år sedan. Den senaste rekordnoteringen för samma datum gjordes 1942, då termometern visade 24,6 grader, rapporterar tidningen Clarín.

Normaltemperaturen i Buenos Aires i augusti är 9–18 grader, enligt nyhetsbyrån AFP.

Även under sommaren uppmättes rekordtemperaturer i delar av Argentina: I mars i år genomled landet den längsta värmeböljan sedan statistisk började föras.

El Niño påverkar

ett inlägg på X, tidigare Twitter, riktar Argentinas miljöminister Juan Cabandié kritik mot länderna i världen med stora utsläpp av växthusgaser.

”Juli var den varmaste månaden i historien. Den klimatkris som vi upplever kommer snart att vara omöjlig att vända. Om de största förorenarna fortsätter att bryta mot sina avtal kommer det inte att finnas någon framtid för någon”, skriver Cabandié.

Buenos Aires är inte den enda staden i södra Sydamerika som upplever ovanligt höga temperaturer. I den chilenska bergsstaden Vicuña, 45 mil norr om Santiago, uppmättes 37 grader i tisdags – den högsta temperaturen sedan 1951, enligt AFP.

– Det vi upplever är en kombination av två fenomen: en global uppvärmning på grund av klimatförändringarna och fenomenet El Niño, säger Chiles miljöminister Maisa Rojas.

El Niño är ett naturligt återkommande väderfenomen som brukar ge den globala medeltemperaturen en skjuts uppåt.

Vintern försvinner

Raúl Cordero, klimatforskare vid Santiagos universitet i Chile, säger till tidningen La Tercera att det inte är förvånande att rekordtemperaturer noteras över hela världen.

– Klimatförändringarna gör att dessa rekord slås allt oftare. När det gäller temperaturer och nederbörd håller vintern i Chile på att försvinna.

Även i Bolivia, Paraguay och Uruguay har rekordtemperaturer uppmätts de senaste veckorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV