Radar · Inrikes

Ovanligt regnoväder på väg – halva landet varnas

Uppemot 100 millimeter regn väntas på sina håll.

En gul varning för regn har utfärdats av SMHI från söndag. Nu väntas stora regnmängder och mycket blåst, som kan resultera i översvämningar.
– Exakt var de största regnmängderna blir är tyvärr fortfarande ganska osäkert, säger meteorolog Linnea Rehn Wittskog.

Från Trelleborg till Skellefteå varnar SMHI för stora regnmängder på många håll i samband med att ett djupt och omfattande lågtryck drar in över södra Götaland på söndag. På måndag kommer det att resultera i regn i hela landet.

– Det kan komma ganska mycket regn, men exakt var de största regnmängderna blir är tyvärr fortfarande ganska osäkert, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Regnmängder på mellan 50 och 100 millimeter väntas på ganska kort tid och det finns risk för skador, beroende på var regnet hamnar.

– Hamnar 100 millimeter i skogen händer det inte så mycket, men hamnar det i ett tätbebyggt område med mycket asfalt och lite grönområden kan det skapa översvämningar.

Att prognoserna är så pass osäkra beror på att lågtryck vanligtvis inte kommer in från sydöst, säger Linnea Rehn Wittskog. Allra oftast kommer de västerifrån, vilket SMHI:s vädermodeller därför har mer erfarenhet av.

Den gula varningen för regn har utfärdats från klockan 18 på söndagen till klockan 23 på måndagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV