Krönikor

Högerväljare förtjänar bättre

Jag har länge snorklat i de kodifierade undervattensamtalen om invandrare och deras påstådda koppling till alla samhällsproblem. Det är som om politikerna har lämnat den diplomatiska principen bakom sig och istället valt att piska upp förakt mot en hel samhällsgrupp genom ständiga billiga hundvisslor.

Retoriken genomsyrar inte bara ett politiskt läger, utan sträcker sig från Socialdemokraterna, som en gång kämpat för rättvisa och jämlikhet och som kanske är ovetandes om detta, och hela vägen ut mot den brunaste högersörjan. Att de tycker så här är ett problem, att de inte säger det helt öppet är ett annat.

Oavsett vart man vänder sig inom det politiska spektrumet har invandring blivit en bekväm genväg till att klumpa ihop alla samhällsproblem och flytta fokus från sin egen makt att ta itu med faktiska utmaningar. Metoden? Genom underförstådda hänvisningar. Genom att gömma sig bakom diplomatiska formuleringar. Det skapar ett giftigt samhällsklimat där individer förminskas till etiketter och där verkliga problem blir dolda i dimridåer av kodord. Vi som medborgare måste genomskåda denna lågmälda retorik som kräver att vardagliga händelser ska slå ned som en bomb i medierna och skapar rubriker och ilska som de sedan kan rida på.

Det senaste exemplet är när Icahandlaren Michael Johansson i Angered, Göteborg, blev rubrikernas mittpunkt. Nyheten om hans frustration över fusk vid snabbkassorna spreds snabbt, men snart blev Angered, en stadsdel där folk inte ser ut som Kalles Kaviar, underförstått huvudproblemet. Istället för att betrakta fusk som ett individuellt beteende kodifierade man det som ett problem med stadsdelen. En generalisering som förstärker fördomar och skapar en osund bild av hela samhällsgrupper.

Nyligen var det händelsen på Gröna Lund som drog till sig uppmärksamhet, när ett ungdomsgäng trängde sig i en karusellkö och betedde sig illa mot några flickor. Twitter exploderade och snart ville alla diskutera de hemska ungdomarna som spottade på golvet och filmade flickorna. Ungdomarna i detta fall kodifierades som unga med utländsk bakgrund, en underförstådd hänvisning som redan förstärker deras negativa image och föraktet gentemot dem.

Eftersom de själva så gärna pratar om fornstora dagar vill jag också göra det: Så här fegt och oanständigt pratade man inte i det Sverige jag växte upp i. Där vågade man säga ”stick hem, svartskallejävlar” till mig och mina syskon. Jag föredrar en ärlig och ansvarsfull debatt där de som föraktar svenskar med utländsk bakgrund säger det helt öppet istället för att piska upp hat med underförstådda termer. Jag anser att högerväljare förtjänar bättre: Öppen varudeklaration, för att de ska få se konturerna av det politiska ramverket de röstar på. Högerväljare förtjänar politiker som vågar vara öppna med sin rasism.

Klimatmötet Greentopia, vilken fantastisk drivande kraft i omställningen.

Jomshof och Söder slänger tweets medan regeringen försöker visa sig värdiga.

Korrigerat 7 augusti kl 9.51, tummar tillagda och rubriken rättad.