Radar · Inrikes

Gardell: ”Vi behöver känna att samhället har våra ryggar”

Tidigare äkta paret Mark Levengood och Jonas Gardell gick tillsammans i lördagens prideparad.

Just nu går prideparaden genom Stockholms gator. Det är 25-årsjubileum i år och samtidigt har en viss SD-politikers uttalanden på twitter visat att samhällsklimatet hårdnat mot såväl Pride som hbtqi-personer.

Trots att Pride pågått i 25 år så är det ännu inte bara en folkfest. Det finns många frågor kvar att kämpa för. Inte minst allt fler hbtqi-fientliga uttalanden på sociala medier. I veckan gjorde riksdagsledamoten Björn Söder (SD) flera uttalanden på X, tidigare twitter, om pride och pedofili. Bland annat anklagade han statsministern och talmannen för att ”legitimera pedofili” genom att stötta Stockholm Pride.

En som reagerat starkt på att statsministern och regeringen inte direkt tagit tydligare avstånd till detta uttalande är Jonas Gardell, som i torsdags skrev en krönika i Expressen och krävde tydliga svar från statsministern.

Under lördagen kom ett tydligare ställningstagande från Ulf Kristersson i TV4:s Nyhetsmorgon. Något som glädjer Gardell.

"Jävligt glada!"

– Det är fantastiskt, för vi behöver känna att samhället har våra ryggar, att samhället står bakom oss och det gjorde statsministern i morse, och det är vi jävligt glada över! säger han till Svt nyheters direktrapportering från paraden.

Mark Levendood som gick bredvid honom säger att det är viktigare än någonsin att gå i paraden, på grund av det politiska läget i Sverige och omvärlden.

– Jag tycker det är hemsk att vi har en regering som tagit så lättvindigt på deras samarbetspartner otroligt homofobiska utspel. Men nu gick statsministern ut idag och kallade det groteskt och det var ett ord som borde kommit redan i förrgår, för det är så sjukt att det finns inte på kartan, säger han till Svt och fortsätter:

– Nu ska vi kämpa för kärlek, för gemenskap för att alla ska få vara med och inkluderas i vårt Sverige, det Sverige som vi älskar. Det är det riktiga Sverige som är demokratiskt!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV