Radar · Djurrätt

Nästan alla kommuner fjäderfria i påsk

Påskfjädrar är numera en sällsynt punkt på kommunernas inköpslista.

I år väljer 280 av Sveriges 290 kommuner påskpynt utan fjädrar. Det innebär att 96 procent av kommunerna tar plats på Djurens rätts fjäderfria lista 2023.

Antalet kommuner som väljer bort fjädrar till påsk ökar för varje år. I år är 280 av Sveriges 290 kommuner fjäderfria, visar Djurens rätts årliga kartläggning. Det är tio fler än förra året och nästan 200 fler än 2017. De största förändringarna skedde under andra halvan av 2010-talet, då antalet fjäderfria kommuner gick från 9 stycken år 2016 till 215 kommuner år 2019. Sedan dess har det tillkommit kommuner som valt bort fjädrar för varje år och nu är fjäderfritt tveklöst regel mer än undantag – 94 procent av Sveriges kommuner är fjäderfria.

– Det är glädjande att nästan alla kommuner nu valt bort påskfjädrarna i pyntet. Istället för fjädrar från plågade fåglar går det att använda sig av djurvänligt material och påskpynt, något som bidrar till ett minskat lidande för djuren, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Prydnadsfjädrarna kommer oftast från kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA under mycket problematiska förhållanden. Djurens rätt har kartlagt kommunernas fjäderinköp sedan 2016, och sedan 2018 ingår den i en större undersökning som går under namnet Djurvänlig kommun.

Siffrorna i artikeln har uppdaterats sedan uppgifter om fler fjäderfria kommuner tillkommit. 

Läs mer: 

Vegopynta till påsk