Radar · Utrikes

Putin: Nytt avtal bara om restriktioner upphör

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin möts i Ryssland för att diskutera spannmålsavtalet.

Något nytt spannmålsavtal har inte presenterats under måndagen. Rysslands president Vladimir Putin hävdar att Ryssland är redo att åter ingå ett spannmålsavtal – men endast om han kan få igenom sina krav.

Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har Ankara tillsammans med FN förberett ”nya förslag” för att återuppta avtalet.

Men den turkiske presidenten tillade också att han är ”emot alternativa förslag” till uppgörelse.

Beskeden lämnades på en gemensam presskonferens som hölls av de båda ledarna efter att mötet avslutats.

Fortsatt Afrika-flirt

Putin hävdade att när restriktioner (sanktioner reds. anm) mot landets export lyfts är Ryssland redo att återupprätta spannmålsavtalet.

– Vi kommer att vara redo att överväga möjligheten att återupprätta spannmålsavtalet … och vi kommer göra det så snart som alla överenskommelser om att lyfta restriktioner mot rysk jordbruksexport fullständigt har införts, sade den ryske presidenten.

Sedan Ryssland inledde anfallskriget mot Ukraina i februari 2022, och väst därefter vänt Ryssland ryggen, har landet alltmer uppvaktat nationer på den afrikanska kontinenten för att få stöd.

Även under måndagens presskonferens riktade Putin sig specifikt mot Afrika.

– Vi är nära att sluta avtal med sex afrikanska stater, där vi avser att leverera livsmedel gratis och även utföra leverans och logistik gratis, sade Putin och tillade att leveranserna kommer inledas inom ett par veckor.

Mötet mellan de båda presidenterna, som har ägt rum i den ryska staden Sotji vid Svarta havet, har varit ett försök att återuppliva spannmålsavtalet med Ryssland.

För sju veckor sedan drog sig Ryssland ur spannmålsavtalet som Turkiet förhandlat fram tillsammans med FN. Sedan dess har Ryssland kontinuerligt utfört attacker specifikt riktade mot ukrainska spannmålslager.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV