Radar · Utrikes

USA: Talmannen avsatt – detta händer nu

Talmannen i USA:s representanthus har avsatts i en historisk omröstning.

För första gången i USA:s historia har talmannen i kongressens representanthus avsatts i en omröstning.

Hur ser processen ut för att välja en ny och vad kan en tillförordnad talman göra och inte göra i detta helt nya läge i amerikansk politik?

Direkt efter omröstningen där republikanen Kevin McCarthy röstades bort efter initiativ av en partikamrat, utsågs republikanen Patrick McHenry att fungera som tillfällig talman.

McHenry ajournerade kongressens arbete till dess att de båda partierna Republikanerna och Demokraterna har bestämt sig för vad de vill ska ske.

Enligt uppgift i amerikanska medier ska Republikanerna ha ett möte den 11 oktober för att nominera en kandidat till talmansposten.

Den tillförordnade talmannen, McHenry, har inte samma befogenheter som en talman utsedd enligt konstens alla regler. Hans inflytande begränsas till processen för att utse en ny talman.

Han kan inte lägga fram lagförslag för behandling, till exempel.

Patrick McHenrys första och kanske enda uppgift blir att se till att en ny talman väljs.

Det finns inga klara kandidater till att ta över. Den nu avsatte talmannen McCarthy fick ta sig igenom 15 omröstningar före det att han fick det stöd som krävdes för att kunna tillträda. Trots att Republikanerna har majoritet i Representanthuset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV