Radar · Utrikes

Samkönade relationer het fråga på vatikanmöte

Frågan om samkönade par ska få välsignas eller inte i den katolska kyrkan väcker debatt inför det stora katolska kyrkomötet.

Påve Franciskus har föreslagit att katolska kyrkan ska kunna välsigna samkönade par. Det har lett till kraftiga reaktioner och flera konservativa kardinaler utmanar påven.

(Uppdaterad) Nu öppnar påven ett tre veckor långt möte för att diskutera den katolska kyrkans framtid. Bland annat ska frågor som rör samkönade äktenskap och hbtq-personers rättigheter tas upp, ämnen som länge ansetts för kontroversiella att diskutera.

Flera konservativa kardinaler har efterfrågat klarhet i frågan om hur den katolska kyrkan ser på att välsigna samkönade par, efter att påve Franciskus tidigare öppnat för att det skulle kunna vara möjligt. Franciskus har dock varit tydlig med att det inte är tal om att erkänna samkönade äktenskap.

Frågan har blivit högaktuell sedan biskopar i bland annat Belgien och Tyskland har börjat tillåta präster att välsigna samkönade par. Detta har mötts av både hyllningar och motdemonstrationer – samt press på Vatikanen att bli tydligare med vad som gäller.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV