Radar · Utrikes

USA: ”Betydande paus” behövs

USA:s utrikesminister Antony Blinken fick inget gehör för en humanitär paus i kriget mellan Israel och Hamas vid sitt besök i Israel.

Försöken, ledda av USA, att få till humanitära pauser i kriget mellan Israel och Hamas går trögt. Israel säger att kampen mot terrorstämplade Hamas ska fortsätta med full styrka.

Och något tillfälligt eldupphör kan det inte bli tal om om inte Hamas släpper de cirka 240 personer som är gisslan sedan attacken på Israel den 7 oktober. Det var det officiella besked den amerikanske utrikesministern Antony Blinken fick med sig från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu när de två träffades i Tel Aviv.

Idag åker Blinken vidare till Jordaniens huvudstad Amman för ett möte med Jordaniens kung Abdullah II om kriget. I Amman ska Blinken även träffa Jordaniens, Saudiarabiens, Egyptens, Förenade arabemiratens och Qatars utrikesministrar.

Abbas med

Då ska också den Palestinska myndighetens president Mahmud Abbas vara med. Abbas är i konflikt med Hamas, som styr på Gazaremsan.

Trots bristen på framgång vad gäller att få till en eller flera humanitära pauser, hävdar USA att diskussioner pågår.

En amerikansk regeringskälla uppger, enligt nyhetsbyrån AFP, att det skulle behövas en ”betydande paus” i kriget mellan Israel och Hamas för att det ska vara möjligt att få loss de cirka 240 israeler och utländska medborgare som togs som gisslan vid Hamas terrorattack i Israel den 7 oktober.

– Det förs en mycket seriös och aktiv diskussion om det, men det finns hittills ingen överenskommelse, säger källan.

FN: Katastrofalt

FN:s generalsekreterare António Guterres och flera andra chefer för FN-organ, beskriver situationen för civila palestinier i Gaza som katastrofal.

”Bårhusen är överfyllda. Affärerna är tomma. Det sanitära läget är förfärligt”, säger Guterres i ett uttalande och talar om ökande sjukdom, särskilt bland barn.

”En hel befolkning är traumatiserad. Ingen plats är säker”, framhåller generalsekreteraren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV