Radar · Utrikes

Polska aktivisten: Abortlöftena inget värda

Den polska aborträttsaktivisten Justyna Wydrzynska.

Valsegern för oppositionen i Polen är inte en lika självklar seger för aborträttsrörelsen. En av frontfigurerna är Justyna Wydrzynska, som själv har dömts enligt de hårda polska abortlagarna. Hon ser inte ljust på framtiden.

– Vi visste redan under valrörelsen att det inte kommer att finnas någon möjlighet att legalisera aborter i det här landet, säger Wydrzynska under ett Sverigebesök.

Hon pekar på att en av de tre grupperingar i koalitionen som vann valet den 15 oktober, Tredje vägen, har drivit en egen linje i abortfrågan: Den ska avgöras i en folkomröstning.

Tredje vägen ställer sig alltså inte bakom premiärministerkandidaten Donald Tusk, som under valrörelsen lovat fri abort fram till graviditetens tolfte vecka.

– Tredje vägens ledare säger i media att abort är en ideologisk fråga och att den inte kommer att vara förhandlingsbar inom koalitionen, säger Justyna Wydrzynska.

– Så löftena som Tusk gav är inget värda, för han har inte tillräckligt stöd i parlamentet för att driva detta.

Skrämmande information

För hennes egen del började allt när hon som 43-åring upptäckte att hon var gravid för fjärde gången. Hon levde i en relation präglad av våld och kontroll och ville absolut inte sätta ett fjärde barn till världen.

– Jag ville skiljas. En fjärde graviditet hade låst fast mig i det äktenskapet och mina barn hade inte fått leva i ett fredligt hem.

Lösningen blev abortpiller.

– Jag läste om piller på nätet, men jag var rädd, för jag läste om kraftiga blödningar. Jag provade flera gånger med olika piller och misslyckades. Jag var så desperat.

Men aborten lyckades till slut – utan smärta och utan blödningar – och då kände hon att detta måste spridas till andra kvinnor.

"Försöker få bort stigma"

2016 lanserade hon tillsammans med fyra andra kvinnor organisationen Abortion dream team och började resa runt i landet.

– Vi försöker normalisera abortupplevelsen, det är en vanlig erfarenhet. Vi försöker få bort stigmat.

Polen har en av EU:s hårdaste lagstiftningar mot abort. Även om fostret har allvarliga och bestående skador råder förbud. Bara om det kan bevisas att graviditeten orsakats av incest eller våldtäkt, eller om det finns risk för kvinnans hälsa och liv, är abortingrepp tillåtna.

Men att i tid kunna bevisa att man utsatts för sexualbrott är mycket svårt. Och rädda läkare gör felbedömningar av hälsorisken för kvinnan. Följden blir att kvinnor dör.

– Från 2020 har vi sex dödsfall som rapporterats i media, men vi tror att det kan finnas fler, säger Justyna Wydrzynska.

Uppmärksammat rättsfall

Att ta abortpiller i hemmet är lagligt fram till och med vecka 22 i graviditeten, men det är förbjudet att hjälpa kvinnor att skaffa piller.

Justyna Wydrzynska säger att det bara är slumpen som gjorde att hon blev den första aborträttsaktivisten som dömdes för detta. Efter en internationellt uppmärksammad rättegång dömdes hon den 14 mars till åtta månaders samhällstjänst för att ha skickat ett abortpiller till en kvinna. Domen har överklagats.

Hon tror alltså inte på förändrad abortlagstiftning efter regeringsskiftet, men möjligen en mjukare attityd från samhällets sida.

– Vårt arbete fortsätter varje dag. Det är när folk är lediga som de gör abort hemma. Vi kommer inte att sluta, oavsett vad som händer med lagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV