Radar · Utrikes

Läkare larmar: Tafsande, jargong och nakenfresker

I Frankrike finns det nu fler kvinnliga läkare än manliga, men könsdiskrimineringen har inte försvunnit från läkarkåren.

Kommentarer om klädsel, tafsande och uteblivna befordringar. 82 procent av Frankrikes kvinnliga läkare uppger att de diskriminerats på grund av sitt kön.

– Vi som jobbar inom den här miljön är vana vid en viss jargong, som inte skulle accepteras på andra arbetsplatser, konstaterar Marie-France Olieric, chef för gynekologi- och obstetrikavdelningen på sjukhusen i städerna Metz och Thionville, för tidningen Sjukhusläkaren.

Olieric är också ordförande i Donner des elles à la santé, en organisation som arbetar för jämställdhet inom läkarkåren. I våras lät den göra en undersökning med hjälp av opinionsinstitutet Ipsos, i vilken 30 procent av de tillfrågade kvinnliga läkarna vittnade om oönskad beröring. 17 procent sade sig ha utsatts för regelrätta övergrepp.

Vidare uppgav 16 procent av de 521 tillfrågade att de inte fått en befordran för att de är kvinnor. Motiveringen handlade ofta om att de hade eller riskerade få barn.

Lägg därtill att kvinnliga läkare ibland får höra att de bör sminka sig och bära kjol. Och väggmålningarna i AT-läkarnas matsalar på de statliga sjukhusen har nakna, ibland pornografiska inslag.

Målningarna, fresker som bland annat visar bara bröst och grenslande kvinnor, ska målas över, enligt ett beslut från landets sjukvårdsminister. Men det finns också en rörelse som vill få dem klassade som kulturarv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV