Radar · Politik

Flerbarnstillägg delar partiet – KDU vill slopa

KDU tycker att flerbarnstillägget leder till bidragsberoende och är en grogrund för utanförskap.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet vill skrota flerbarnstillägget och ersätta det med ett skatteavdrag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Partistyrelsen motsätter sig förslaget och en het strid om familjepolitiken väntas på partiets riksting i nästa vecka.

KDU:s ordförande Stefan Sarmes anser att ”människor får fel incitament”, och att slopandet av tillägget kommer att leda till mindre bidragsberoende och en starkare arbetslinje.

– Människor som kanske bor litet och har flera barn kanske skaffar fler för att få del av de här ökande bidragen, säger han till Ekot.

Barnbidraget är på 1 250 kronor per barn och månad. Utöver det får familjer med fler än ett barn ett flerbarnstillägg, som ökar med antal barn.

Kristdemokraternas partistyrelse bedömer att ett avskaffande i stället kommer att leda till att många barnfamiljer får det tufft.

– Skulle det tas bort så skulle det innebära att, i de beräkningar vi har sett, närmare 15 000 barn ytterligare skulle hamna i ekonomisk utsatthet, säger KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin till Ekot.

Samtidigt öppnar hon dörren för att ändra villkoren för bidraget så att rätten till det infaller först efter tredje barnet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV