Radar · Utrikes

Iranska giftattackerna: Fler flickor på sjukhus

Kvinnliga skolelever i Irans huvudstad Teheran 2016.

Ett tiotal skolflickor i fem olika iranska provinser har lagts in på sjukhus i en ny våg av misstänkta giftattacker. De tre senaste månaderna har hundratals fall av andningssvårigheter hos skolflickor rapporterats i Iran.

De första attackerna skedde i staden Qom strax söder om Teheran i november. Sedan dess har fler än 100 drabbade behövt sjukhusvård.

De senaste fallen har rapporterats från den västra provinsen Hamedan samt i provinserna Zanjan och Västazarbaijan i nordvästra Iran, enligt de delvis statliga iranska nyhetsbyråerna Tasnim och Mehr. Kvinnliga elever i sydliga Fars samt nordliga Alborz har också uppvisat symtom.

Under fredagen uppgav president Ebrahim Raisi att han bett landets inrikes- och underrättelseministrar att undersöka de misstänkta giftattackerna. Raisi kallade sjukdomsfallen ”fiendens konspiration för att skapa rädsla och förtvivlan hos folket”.

I förra veckan sade vice hälsominister Younes Panahi att attackerna syftar till att få flickskolorna stängda.

De misstänkta giftattackerna sker parallellt med de landsomfattande protester som sedan september skakat Iran i spåren av Mahsa Zhina Aminis död i den hårdföra moralpolisens förvar. Hundratals personer har dödats och tiotusentals har gripits i samband med de regimkritiska protesterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV