Radar

TBE ökar – sprider sig till nya kommuner

TBE, eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett virus som sprids via fästingbett.

Spridningen av TBE ökar. Smittan märks av i nya geografiska områden där det tidigare inte har förekommit några fall av virussjukdomen, rapporterar SVT Nyheter.

Under förra året konstaterades TBE-fall i elva nya kommuner. Totalt 467 fall konstaterades i 117 kommuner under 2022, och i elva av dem hade fall tidigare inte rapporterats.

Trenden är att antalet TBE-fall ökar successivt år till år, enligt Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Risken har också ökat att bli smittad från Dalälven, Gävle kommun och söderut i Sverige.

Tidigare skedde spridningen främst på östkusten men nu sprider den sig västerut och norrut.

– Det har vi sett och det kan bero på klimatförändringar, ett varmare klimat, det är framför allt vid Östersjökusten det sprider sig norrut, säger Anders Lindblom till SVT.

TBE

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärn- och hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

De första tecknen på sjukdom märks 1–2 veckor efter att man smittats. Sjukdomen börjar med feber.

Det finns inget känt botemedel.

I Sverige är TBE vanligast i närheten av Östersjön, och i områden kring Vättern och Vänern. Men sjukdomen har spridits till Västkusten, och förekommer i stora delar av södra och mellersta Sverige.

Källa: NE, Folkhälsomyndigheten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV