Radar

Demonstration mot Nato i Stockholm

Nätverket Allians mot Nato arrangerar en demonstration "för yttrande- och föreningsfrihet, till stöd för demokratiska krafter i Turkiet och mot ett svenskt Natomedlemskap" i Stockholm med start vid Norra Bantorget under söndagen.

Upp emot tre hundra personer har samlats i Stockholm för att demonstrera mot ett svenskt Natomedlemskap. Från turkiskt håll har man tidigare uppmanat svenska myndigheter att stoppa manifestationen.

— Vi är här för att säga till Ulf Kristersson och Tobias Billström att inte lämna över politiken till diktaturen Turkiet, utan det är upp till det svenska folket att avgöra, säger Daniel Riazat, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, i talarstolen på Norra Bantorget.

Manifestationen arrangeras av nätverket Allians mot Nato och hålls till stöd för demokratiska krafter i Turkiet och mot ett svenskt Natomedlemskap.

Ville stoppa

Vid 13.30-tiden påbörjades tåget från torget med en uppslutning på runt ett hundratal personer.

”Nej till Nato! Inga Erdoganlagar i Sverige!”, twittrade Rojavakommittéerna, som finns på plats, inför demonstrationen. Gruppen står bland annat bakom aktionen då en docka föreställande Turkiets president Erdogan hängdes upp utanför Stockholms stadshus, vilket ledde till skarpa protester från Turkiet.

Tidigare i veckan har det kommit krav från turkiskt håll på att svenska myndigheter ska stoppa demonstrationen.

”Vi hoppas innerligt att den nya antiterrorlagen, som träder i kraft den 1 juni, kommer att tillämpas på riktigt. Särskilt måste de svenska myndigheterna förhindra PKK-medlemmar från att demonstrera den 4 juni om de menar allvar med att adressera Turkiets dubier”, skrev president Erdogans talesperson Fahrettin Altun på Twitter då.

På plats vid demonstrationen i Stockholm finns ett stort antal personer med PKK-flaggor.

"Liten insats"

Svenska myndigheter har konstaterat att en demonstration som omfattas av det svenska grundlagsskyddet inte påverkas av den nya terrorlagen.

Men Daniel Riazat (V) är ändå starkt kritisk till lagstiftningen:

– Vi är emot att Sverige har infört Erdoganlagar där man försöker att kriminalisera politiska grupper, som har hyllats fram till nyligen, säger han till TT.

– Terrorlagstiftningen är på en ny nivå. Det sorgliga är att man gör det kopplat till att Sverige ska bli medlemmar i Nato och att man låter Erdogan avgöra vad Sverige ska ha för politik för att gå med i en krigsallians.

Polisens presstalesperson Ola Österling säger vid 13.40 att demonstrationen förflyter enligt plan och att det rör sig om en relativt liten insats från polisens sida.

– Vi har några poliser där som framför allt stoppar trafiken så det inte blir några trafikincidenter för dem som går i tåget, säger han.