Radar · Utrikes

FN möts om koranbränningar

Koranbränningen utanför Stockholms moské vid Medborgarplatsen på Södermalm tidigare i veckan.

FN:s människorättsråd kallar till extrainsatt möte med anledning av ”koranbränningar i Europa”, uppger nyhetsbyrån AFP.
Enligt Pascal Sim, talesman för FN:s människorättsråd, kommer organisationen att inom kort diskutera frågan.

(Uppdaterad) Rådet kommer att diskutera den oroväckande ökningen av överlagda och offentliga handlingar av religiöst hat, som manifesteras av vanhelgandet av den heliga koranen i vissa europeiska och andra länder”, säger han till reportrar.

Enligt Sim sker mötet på begäran av Pakistan, på uppdrag av ett antal medlemmar av Islamiska konferensorganisationen (OIC). Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif gick under måndagen ut och fördömde koranbränningen som skedde i Stockholm i förra veckan.

"Islamofobi och hat"

Det var under ett möte med den pakistanska regeringen som Shehbaz Sharif också sa att det inte är första gången koraner bränns i Sverige.

– Det belyser att muslimer i Sverige, som är en minoritet, möter islamofobi och hat.

Vidare sade premiärministern att den pakistanska regeringen starkt uppmanar den svenska regeringen att utreda händelsen grundligt och vidta åtgärder för att något liknande inte ska hända igen.

Stora trovärdighetsproblem

FN:s råd för mänskliga rättigheter har funnits sedan 2006. Rådet har länge kritiserats som ett FN-organ med stora trovärdighetsproblem då en stor andel av medlemmarna anklagats för att själva systematiskt kränka mänskliga rättigheter.

De 47 medlemmarna sitter i treårsperioder. När Kina, Ryssland, Saudiarabien och Kuba – som alla har kritiserats skarpt av människorättsorganisationer – 2013 valdes in samtidigt var det många som protesterade.

Ryssland uteslöts ur rådet i april förra året. Men Kina och Kuba finns alltjämt bland de invalda – tillsammans med länder som exempelvis Förenade arabemiraten, Qatar, Somalia, Eritrea och Uzbekistan. Och nya i rådet är sedan årsskiftet exempelvis Sudan, Kirgizistan, Vietnam och Algeriet.

Västliga länder i rådet är bland andra Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland och USA.

Rådets arbete leds under 2023 av Tjeckiens Václav Bálek.