Radar · Utrikes

McCarthy förlorar fjärde talmansomröstning

Republikanen Kevin McCarthy fortsätter försöka bli det amerikanska representanthusets talman.

Republikanen Kevin McCarthy har förlorat även den fjärde omröstningen om att utse honom till det amerikanska representanthusets talman.
Före omröstningen har USA:s president Joe Biden kallat oordningen inom Republikanerna i kongressen för ”pinsam”.

I gårdagens första och andra omröstning lyckades McCarthy endast få ihop 203 av de 218 röster som han behövde för att bli vald. I den tredje omgången hade han förlorat ytterligare en röst till partikamraten Jim Jordan.

Som ledare för den nyvalda republikanska majoriteten i representanthuset var McCarthy i det närmaste självskriven för rollen. Men han stötte på motstånd inom sina egna led – av vissa ledamöter lojala med den förre presidenten Donald Trump, som tycker att McCarthy varken är tillräckligt konservativ eller tuff för att slåss mot Demokraterna.

Fortsatt stöd från Trump

– Blev dagen som jag ville? Nej, konstaterade McCarthy inför reportrar vid Kapitolium sent på tisdagen, lokal tid.

Trump uttryckte även på onsdagen sitt stöd för McCarthy.

”Det är tid för alla våra fantastiska republikanska ledamöter i representanthuset att rösta för Kevin, säkra uppgörelsen och segern”, uppgav den tidigare presidenten på sociala medier innan omröstningen.

”Republikaner, förvandla inte en stor triumf till ett enormt och pinsamt nederlag.”

Biden: Hoppas de tar sig samman

Även USA:s nuvarande president Joe Biden har reagerat på de många omröstningarna, och sade innan onsdagens omröstning att ”resten av världen” följer situationen.

 –Jag tycker bara att det är väldigt pinsamt att det tar så lång tid, sade presidenten.

– Jag hoppas att de tar sig samman.

Utan en talman kan representanthuset inte tillsätta sina medlemmar och utse utskottens ordförande och därmed inte heller inleda utredningar mot Biden-administrationen.

Det var första gången på hundra år som representanthuset röstade fler än en gång för att få fram en ny talman utan att lyckas.